Sådan får du hunden til at lade være med at hoppe op


Det er hverken rart for ejeren eller husets gæster, når hunden i sin iver for at hilse på de nyankomne hopper op og måske efterlader iturevne nylonstrømper og beskidte potemærker. Den gode nyhed er, at det kan den læres fra.

Det er ingen hemmelighed, at hunde gerne vil hoppe op, det er deres måde at hilse på. Men man kan sagtens træne dem til at lade være

At hoppe er hundens måde at hilse på

Når vi hilser, giver vi ofte knus og kram. Hunde giver hals og hopper op.

»Det er deres hilsemåde, og det er helt naturligt, men det er ikke særlig smart,« siger dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen, der har speciale i familiedyr.

Alligevel er det en adfærd, som mange hundeejere selv har været med til at forstærke. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lad være med at sige "Hej, min lille hunni"

»Når man kommer ind ad døren derhjemme, og den glade hund kommer farende, er det meget vigtigt, at man ikke jubler med og siger ’Hej, min lille hunni’ og klapper den og så videre. Det vil blot forstærke tendensen til at hoppe op, fordi hunden fik en positiv reaktion på sin adfærd,« siger hun.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Dyrlægens bedste råd mod hunde, der hopper op

  • Når man kommer hjem, og hunden hopper op for at sige goddag, skal man ignorere den. Vend ryggen til den, og når den så holder op med at hoppe op og er faldet til ro, går man ned på hug og hilser på den. Hunden er et flokdyr, så at vende ryggen til den er det kraftigst dæmpende signal, man kan give.

  • Begynd endelig ikke at råbe op og skælde ud. For nogle hunde kan selv negativ kontakt forstærke adfærden, fordi en negativ kontakt er bedre end ingen kontakt.

  • Når der kommer gæster, skal man lære hunden at blive i sin kurv og vente med at gå hen og hilse på gæsterne, til den får lov. Det kan trænes, ved at et familiemedlem går uden for døren og ringer på, mens de andre inde i huset instruerer hunden i at blive i sin kurv, indtil den får lov til at forlade den. Husk endelig at rose hunden, når den gør det rigtige.

Læs mere om