jul

Sådan får du hunden sikkert gennem julen

Julen er for mange en undskyldning for at forkæle hunden lidt ekstra – men pas på med den fede julemad og småkagerne til hunden i juletiden. Og husk også rutinerne fra dagligdagen.

Skal julen ende uden ondt i maven for hunden, er det vigtigt, at du husker rutinerne og ikke giver menneskets bedste ven for fed mad

Sådan forkæler du hunden

Alle vil gerne nyde julen – og hunden skal da ikke glemmes. Mange hundeejere vil gerne gøre lidt ekstra godt for hunden, nu hvor alle vi andre skal til højbords og svælge i julemaden. Vil du forkæle hunden, så se her, hvad du skal passe på – og hvad du kan gøre!

Rester fra middagsbordet er ikke til hundens mave

Julemaden er til mennesker, og hundens mave er ikke indrettet til at spise den samme fede mad, som vi mennesker fortærer i julen. Får en hund for fed mad, kan det – ud over dårlig mave og en masse natlige hundelufteture – resultere i betændelse i akut betændelse i bugspytkirtlen. Er hunden i forvejen lidt overvægtigt, bliver risikoen for betændelse eller ubehag større.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hunden må aldrig få ben, der starter med "F"

Selvom et skrog fra julebordet er lækkert for en hund, så må hunden aldrig få ben der starter med ”F” som fugl-, fisk- eller flæskeben. Vil du give hunden noget ekstra lækkert, kan du give den en hundegodbid som for eksempel et tyggeben, griseøre eller lignende. Husk hunden ikke må få alkohol heller.


Pas også på, at affaldsbeholderen er forsvarligt lukket, da nogle hunde
kan finde på at flå den i stykker for at få fri adgang til alle
juleresterne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Chokolade og småkager er farligt for hunde

Ligesom mad fra middagsbordet må hunden heller ikke få småkager, slik og chokolade. Småkager indeholder oftest store mængder fedt og sukker, og chokolade er livsfarligt for hunde.

Chokolade indeholder teobromin, der er giftigt for hunde. Hvis hunden spiser for meget chokolade kan den blive alvorligt syg og dø af chokoladeforgiftning. Symptomerne for chokoladeforgiftning er opkast, rastløshed, meget savl, koordinationsproblemer, muskelsvaghed, mavesmerter og kramper. Symptomerne viser sig cirka 4-24 timer efter at hunden har spist chokoladen. I øvrigt er også frugtsten og avokado giftige for især små hunde.

Der findes forskellige former for »hundechokolade«, hvor mængderne af teobromin er meget, meget små. Den chokolade kan hunden tåle. Kontakt dyrlægen, hvis du insisterer på, at hunden skal have denne chokolade i stedet for en godbid eller et tyggeben.

Husk rutinerne – og giv hunden et frirum

Hunden er et vanedyr, og det er vigtigt, at du fastholder de rutiner, som du og hunden også har i det daglige. Gå så vidt muligt tur med hunden på samme tid, som normalt – og det samme antal gange. Der er også sundt for hundens bedste ven at få lidt motion i juledagene!

De ekstra fridage er også en god mulighed for at være aktiv sammen med din hund. »Fra alle os til alle jer« og julemiddagen kan nydes i fred og ro, hvis hunden har fået en lang tur og er træt og fornøjet.

Hvis der kommer mange julegæster er det en god ide, at hunden har et ”helle” hvor den kan være i fred og ro hvis den ønsker det. Især hvis der er mindre børn blandt gæsterne, da de ofte er meget interesserede i hunden.

Pas på med pynt og julegaver

Pas på hunden – og på juletræet. Sørg for at juletræet står stabilt. Hunden er nysgerrig, og en lidt grundig inspektion af træet kan få det til at vælte.

Støvsug ofte! Hundens mave er sat, og grannåle er ikke for hundemaver. Pas også på med at lade pynt hænge alt for lavt. Hunden slår nemt glaskugler ned med halen, og en knust glaskugle er ikke godt for sarte trædepuder.

Stearinlys skal også være placerede så hunden ikke kan komme i nærheden af dem. En ivrig hund kan let vælte et tændt lys og starte en ildebrand. Skulle den få den ide at smage på stearinlyset bliver der virkelig gang i maven og du kan være sikker på at skulle ud det meste af natten!

Elektriske ledninger bør have jordforbindelse og være placerede så de ikke er lette at komme til.

Julegaver

Skal du give din hund julegaver, så husk at det bedste for hunden er nyt legetøj, godbidder eller gnaveben. Pas på med små ting, der kan sætte sig fast i hundens luftveje eller spiserør.

Når det kommer til menneskets gaver, er det også vigtigt at holde øje med hunden. Små ting – for eksempel legoklodser i en børnegave – skal man passe på, hunden ikke smager på.

Gavebånd er en meget større fare for vores husdyr end mange tror! De er både flotte og spændende. Hvis din hund spiser dem, kan de snøre sig om tarmene og skære dem i stykker.

Kilder: Netdyredoktor.dk, Galten Dyreklinik m.fl.

Læs mere om