Sådan er du en dyrevenlig turist

Sig farvel til delfinshows, elefantridt og til at klappe de vilde dyr. Vær i stedet en dyrevenlig turist, der sætter dyrs velfærd i højsædet, når du rejser på ferie, lyder rådet fra World Animal Protection
Elefant med stol på ryggen, hvor turister kan sidde på en ridetur

Rid ikke på vilde dyr. Elefanter er taget fra deres flok og bliver nogle gange opdraget med tvang og smerte for at sikre, at de makker ret og er medgørlige, når turister skal på elefanttur.

Rideturen på elefantryg kan være eksotisk, men drop at ride på de vilde dyr

Har du redet på elefanter på en tur i Thailand eller fået en tur på kamelryg ved Middelhavet? Du er ikke den eneste. Vilde og eksotiske dyr har i mange år været særlige turistattraktioner, Stephanie Kruuse Klausen fra World Animal Protection Denmark: 

»Overordnet set er der i visse lande med populære turistdestinationer store problemer med udnyttelse af dyr til underholdning. Vi ser det meget i Asien, men også i Europa er der store problemer –.«

 

I eksempelvis Spanien findes mange delfinarier, hvor delfiner dagligt udnyttes til shows og lever i små bassiner med mindre plads, end deres naturlige adfærd tilsiger, blot for at kunne underholde turister.

Stephanie Kruuse Klausen peger også på, at man i Spanien stadig afholder tyrefægtning, og at man i mange lande stadig tillader vilde dyr i cirkus.

»Vi mennesker bør have respekt for naturen og de dyr, vi deler jorden med. Det indebærer også en respekt for dyrenes adfærd og behov. Alle dyr har ret til at leve et liv, hvor de får deres naturlige behov opfyldt, og hvor de kan udføre deres naturlige adfærd og instinkter. «

Færre ville vælge elefantridning

Blandt danskerne er der de seneste år sket en holdningsændring: I 2014 var det 40 procent af danskerne, der fandt elefantridning i Thailand acceptabelt. 4 år senere var tallet halveret.

»Vi har i mange år informeret danskerne gennem tv-reklamer og på sociale medier. Det er glædeligt, at det er lykkedes at flytte danskernes syn på vilde dyr som underholdning på ferien. Vilde dyr skal opleves i naturen på dyrets egne præmisser,« siger Stephanie Kruuse Klausen.

 

Her er 8 gode råd til, hvordan du holder en dyrevenlig ferie: 

Så mange vilde dyr lider

  • 110 millioner mennesker besøger hvert år turistattraktioner med vilde dyr
  • Efterspørgslen på dyreoplevelser har ført til, at over 500.000 vilde dyr holdes i fangenskab i turistindustrien.

Kilde: "Checking out of cruelty", rapport fra Oxford University

4: Tjek reservatet

I mange lande findes redningscentre, reservater og plejestationer for vilde dyr. Nogle er offentligt ejede, andre er privatejede. En del centre er åbnet for at forbedre livet for vilde dyr, mens andre blot er åbnet for at tjene penge på turisterne. Alle steder kan nemlig kalde sig reservater og plejecentre.

Hvis du skal finde et godt sted, hvor der bliver taget hånd om de vilde dyr, så læg mærke til, hvorvidt de lader besøgende røre ved dyrene, tage selfies med dyrene eller lader dyrene optræde. Hvis det er tilfældet, er det sjældent et sted, hvor man for alvor bekymrer sig om dyrenes ve og vel.

 

Læs flere gode råd til, hvordan du kan spotte et godt reservat for vilde dyr 

5: Skal du besøge den lokale zoologiske have?

Overvej med dig selv, om ferieturen virkelig skal slå et smut forbi den lokale zoo. I mange zoologiske haver er der ikke samme fokus på dyrenes behov og adfærd, som der er i de zoologiske haver i Danmark. Hvis dyrene lever i små bure med dårlige muligheder for at bevæge sig eller udføre deres naturlige adfærd, eller hvis de besøgende kan komme meget tæt på dyrene eller røre dyrene, er det tegn på en zoologiske have, hvor der ikke er fokus på dyrevelfærden.

 

Zoologiske haver vil være et kompromis, men moderne og ansvarlige zoologiske haver kan være med til at beskytte individuelle vilde dyr og vilde dyrepopulationer. Det skal dog pointeres at zoologiske haver altid bør prioritere dyrenes velbefindende/velfærd, så de tilbydes så naturlige omgivelse som muligt med hensyn til plads, diæt, socialisering og miljøberigelse. Naturligvis vil disse forbedringer som sagt kun forblive et kompromis, da dyrenes behov kun kan opfyldes fuldt ud i det fri.

6: Tjek forholdene for heste, kameler, dromedarer og andre trækdyr

Intet er mere eksotisk end at få en tur på en kamelryg – og at forevige turen med et billede til fotoalbummet. Inden du hopper op på ryggen af den lokale dromedar, så undersøg først, hvordan dyrene har det. Der bør være adgang til skygge, vand at drikke og et sted at hvile. Hvis dyret ser underernæret ud eller har sår og bare pletter i pelsen, er det tegn på, at dyret ikke behandles godt nok. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

7: Spis ikke mad fra truede dyr

Det kan være eksotisk at spise hajfinnesuppe eller smage på slange- eller elefantkød. I nogle lande kaldes mad fra vilde dyr for bush meat som en samlende betegnelse. Ofte er dyrene opdrættet under kummerlige forhold, inden de er blevet slagtet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

8: Oplev de vilde dyr i naturen

Hvis du gerne vil opleve vilde dyr, så tag ud i naturen – gerne på arrangerede udflugter. I naturområder, reservater og nationalparker på land eller i vand er der ofte gode muligheder for at se dyrene i deres naturlige omgivelser. Hvis du vælger en bæredygtig og ansvarlig udbyder, kan du være med til at støtte beskyttelsen af vilde dyr i naturen.

Læs mere om