10 gode råd: Sådan er du en klimavenlig turist

En række gode råd kan være med til at sikre, at du bliver en mere miljø- og klimavenlig turist, uden at ferien bliver kedelig, eller du skal droppe flyturen.

Flyv mindre - eller i hvert fald direkte, hvis du skal langt væk. Ellers tag toget, hvis du er på jagt efter en lidt mere miljøvenlig transportform til ferien. Samvirke giver dig 10 råd til, hvordan du kan blive en mere miljøvenlig turist.

1: Flyv mindre – eller direkte

En flyvetur udleder CO2, og klimaforskerne er enige om, at den CO2, fly udleder, er et særligt problem, fordi udledningen sker højt oppe i atmosfæren. Skal du på langfart, så er der flere råd, der kan mindske klimapåvirkningen af din transport til feriestedet: 

  • Tag toget. Langt hovedparten af Europas tog kører på el, hvilket forurener mindre end udledningen af flybrændstof. 
  • Kør i bil – og fyld bilen op. Skal du til nabolandene, så tag bilen og sørg for at fylde den op, når du kører af sted. Og det er supergodt, hvis du har en hybridbil eller en elbil. 
  • Vælg moderne flytyper. Nye mellemdistancefly bruger op til 25% mindre brændstof end samme type fly af ældre model. 

Skal du flyve, så sørg for at flyve direkte. Den største del af forureningen ved en flyvetur sker, når flyet letter eller lander. Skal du mellemlande, belaster du altså klimaet med en ekstra landing og en ekstra afgang. 

2: Plant træer til at kompensere for din flyvetur

En række flyselskaber tilbyder, at du kan klimakompensere din flytur ved at indbetale penge til projekter, der mindsker CO2-udledningen eller øger optagelsen af CO2 ved for eksempel at plante træer. 
 
SAS sørger for automatisk at klimakompensere kunder, der medlem af bonusprogrammet. 
 
Tilbyder flyselskabet ikke en tjeneste, der kan kompensere for din påvirkning af miljøet, så kan du læse Samvirkes artikel om, hvordan du selv klimakompenserer din flyvetur: https://samvirke.dk/artikler/klimakompenser-for-din-flyvetur

3: Medbring din egen flaske

På en solferie skal der vand til at holde dig hydreret. I stedet for at købe vand på flaske, så medbring din egen drikkeflaske til vand eller andre drikkevarer, så du kan drikke postevand i de lande, hvor det er muligt. 
 
Postevand har en minimal klimabelastning i forhold til flaskevand, der er hældt på plastikflasker og transporteret over lange afstande. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4: Tag kollektiv transport

Lejebilen skal droppes, og du bør i stedet tage offentlig transport, når du er på feriestedet. En bus, et tog eller et skib udleder mindre CO2 pr. rejst passagerkilometer end en bil. Samtidig får du også et indblik i lokallivet og ser måske steder, du ellers ikke ville være kommet. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

5: Gå efter de grønne hoteller

Miljøvenlige hoteller findes efterhånden i alle lande. I Europa kan du blandt andet finde hoteller, som er mærket med EU-blomsten, i Norden findes svanemærkede hoteller. Miljømærkerne gives til hoteller, der blandt andet mindsker energiforbruget, sparer på ressourcerne og bruger miljøvenlige rengøringsmidler. 
 
Travellive og GreenKey er mærkninger, der sikrer miljøvenlighed, og som samtidig kontrolleres af uafhængige instanser. 

6: Brug ”Do not disturb”-skiltet

Undlad at få gjort rent på værelset hver dag. Et skilt med ”forstyr ikke” viser hotelpersonalet, at du ikke vil have gjort rent. Der er ikke grund til at bruge rengøringsmidler, der belaster miljøet, hver dag, når du er på ferie. Du kan sikkert godt klare dig uden en gulvvask, for du vasker jo heller ikke gulv derhjemme hver dag. 

7: Drop de rene håndklæder

Lad håndklæderne hænge på knagen på badeværelset. Lader du dem ligge på gulvet eller over badekarret, bliver de skiftet og vasket. Ud fra et hygiejnesynspunkt behøver du slet ikke skifte håndklæde i en uge, hvis du er den eneste, der bruger det. Har du lyst til at få håndklædet skiftet, så sørg for at bruge det et par dage, inden du skifter det. 

8: Tag de halvtomme sæbeflasker med

Bruger du af de små sæbeflasker, som hotellet har stillet frem, så sørg for at få dem brugt helt. Er de halvtomme, når du tjekker ud, så tag flaskerne med hjem. En halvtom flaske bliver ofte smidt ud af personalet, inden en ny gæst overtager værelset. 
 
Tager du flaskerne med hjem, bruger du den sidste shampoo og sørger derfor for at udnytte det produkt, der allerede er lavet. 

9: Spis lokal mad

Er du i Thailand, så spis thaimad, er du i Indien, så spis indisk mad. Den lokale mad er ofte dyrket lokalt, og det har en mindre klimabelastning end at spise mad, der er transporteret over lange afstande. Der er ikke grund til at spise pizza eller en stor, amerikansk bøf, hvis ikke du er i enten Italien eller USA. 
 
Brug også feriedagene til at se, om du kan skære lidt ned på kødet og spise lidt flere grøntsager. 

10: Lad kort og turistbrochurer ligge

Når du kommer til et nyt land, får du måske en masse brochurer med turistinformation eller kort over lokalområdet. Lad være med at smide dem ud, når du tager hjem, men lad dem ligge på hotelværelset, så andre kan få glæde af dem. Du kan selvfølgelig ikke afgøre, om hotellet smider dem ud, men så har du gjort det muligt at genbruge tryksagerne og dermed mindske forbruget af papir og tryksværte. 
 
Kilde: Grønt Forbrug, Samvirke, Concito, GreenGlobalTravel