10 gode råd: Sådan er du en klimavenlig turist

En række gode råd kan være med til at sikre, at du bliver en mere miljø- og klimavenlig turist, uden at ferien bliver kedelig, eller du skal droppe flyturen.

1: Flyv mindre – eller direkte

En flyvetur udleder CO2, og klimaforskere er enige om, at den CO2, fly udleder, er et særligt problem, fordi udledningen sker højt oppe i atmosfæren. Skal du på langfart, så er der flere råd, der kan mindske klimapåvirkningen af din transport til feriestedet: 

  • Tag toget. Langt hovedparten af Europas tog kører på el, hvilket forurener mindre end udledningen af flybrændstof. 
  • Kør i bil – og fyld bilen op. Skal du til nabolandene, så tag bilen og sørg for at fylde den op, når du kører af sted. Og det er supergodt, hvis du har en hybridbil eller en elbil. 
  • Vælg moderne flytyper. Nye mellemdistancefly bruger op til 25% mindre brændstof end samme type fly af ældre model. 

Skal du flyve, så sørg for at flyve direkte. Den største del af forureningen ved en flyvetur sker, når flyet letter eller lander. Skal du mellemlande, belaster du altså klimaet med en ekstra landing og en ekstra afgang. 

2: Plant træer eller vælg klimavenligt brændstof for at gøre flyrejsen grønnere 

En række flyselskaber tilbyder, at du kan klimakompensere din flytur ved at indbetale penge til projekter, der mindsker CO2-udledningen eller øger optagelsen af CO2 ved for eksempel at plante træer. Nogle selskaber kompenserer automatisk for de rejser, som kunder, der er medlemmer af bonusprogrammet, foretager.

Vær opmærksom på, at CO2 der udledes højt oppe i atmosfæren har en langt større skadelig virkning på miljøet, end hvis man udleder samme mængde CO2 ved jordoverfladen. 
 
Mere klimavenlige flybrændstoffer er ved at blive udviklet, og du kan nogle steder betale lidt ekstra for din flybillet til at dække købet af grønne brændstoffer til flyet. 

Vandflaske står i naturen

3: Medbring din egen flaske og sorter dit affald

På en solferie skal der vand til at holde dig hydreret. I stedet for at købe vand på flaske, så medbring din egen drikkeflaske til vand eller andre drikkevarer, så du kan drikke postevand i de lande, hvor det er muligt. Postevand har en minimal klimabelastning i forhold til flaskevand, der er hældt på plastikflasker og ofte transporteret over lange afstande. 
Glem ikke genbrugsvanerne hjemmefra – sorter dit affald, når du er på ferie. Mange EU-lande har sorteringsordninger, hvor man genanvender mange af de samme fraktioner som i Danmark. 

4: Tag kollektiv transport

Lejebilen skal droppes, og du bør i stedet tage offentlig transport, når du er på feriestedet. En bus, et tog eller et skib udleder mindre CO2 pr. rejst passagerkilometer end en bil. Samtidig får du også et indblik i lokallivet og ser måske steder, du ellers ikke ville være kommet. 
En undtagelse kan være katamaranfærger, der har en meget stor CO2-udledning – ofte højere end et moderne fly, der flyver samme distance. Tag det roligt og få sjælen med, når du rejser. 

5: Gå efter de grønne hoteller

Miljøvenlige hoteller findes efterhånden i alle lande. I Europa kan du blandt andet finde hoteller, som er mærket med EU-blomsten, i Norden findes svanemærkede hoteller. Miljømærkerne gives til hoteller, der blandt andet mindsker energiforbruget, sparer på ressourcerne og bruger miljøvenlige rengøringsmidler. 

Hoteller kan opnår miljømærkerne Svanemærket og EU-Blomsten.  
Travellive og GreenKey er mærkninger, der sikrer miljøvenlighed, og som samtidig kontrolleres af uafhængige instanser. 

Se en liste over Svanemærkede hoteller i Danmark

Se en liste over hoteller, der har opnået EU-Blomsten

6: Brug »forstyr ikke«-skiltet og drop de rene håndklæder

Undlad at få gjort rent på værelset hver dag. Rengøringsmidler kan belaste miljøet. Et skilt med »forstyr ikke« viser hotelpersonalet, at du ikke vil have gjort rent. Du kan sikkert godt klare dig uden en gulvvask, for du vasker jo heller ikke gulv derhjemme hver dag. 
Lad håndklæderne hænge på knagen på badeværelset. Lader du dem ligge på gulvet eller over badekarret, bliver de skiftet og vasket. Ud fra et hygiejnesynspunkt kan du bruge samme håndklæde i en uge, hvis du er den eneste, der bruger det. Har du lyst til at få håndklædet skiftet, så sørg for at bruge det et par dage, inden du skifter det. 

7: Tag de halvtomme sæbeflasker med

Bruger du af de små sæbeflasker, som hotellet har stillet frem, så sørg for at få dem brugt helt. Er de halvtomme, når du tjekker ud, så tag flaskerne med hjem. En halvtom flaske bliver ofte smidt ud af personalet, inden en ny gæst overtager værelset. 
 
Tager du flaskerne med hjem, bruger du den sidste shampoo og sørger derfor for at udnytte det produkt, der allerede er lavet.

8: Spis lokal mad

Er du i Thailand, så spis thaimad, er du i Indien, så spis indisk mad. Den lokale mad er ofte dyrket lokalt, og det har en mindre klimabelastning end at spise mad, der er transporteret over lange afstande. Der er ikke grund til at spise pizza eller en stor, amerikansk bøf, hvis ikke du er i enten Italien eller USA. 
 
Brug også feriedagene til at se, om du kan skære lidt ned på kødet og spise lidt flere grøntsager. 

9: Lad kort og turistbrochurer ligge

Når du kommer til et nyt land, får du måske en masse brochurer med turistinformation eller kort over lokalområdet. Lad være med at smide dem ud, når du tager hjem, men lad dem ligge på hotelværelset, så andre kan få glæde af dem. Du kan selvfølgelig ikke afgøre, om hotellet smider dem ud, men så har du gjort det muligt at genbruge tryksagerne og dermed mindske forbruget af papir og tryksværte. 

10: Bliv lidt længere

Det er ofte transporten til feriestedet, der er den største klimabelastning. På med solcreme og bøllehat – og bliv lidt længere, når nu du er taget af sted. Udvider du ferien, så kan du springe den næste weekendtur til en europæisk storby over. 
 
Kilde: Grønt Forbrug, Samvirke, Concito, GreenGlobalTravel