Så meget koster 10 hverdagsgøremål
Brug af hårtørrer i 2 minutter – 13 øre
De fleste hårtørrere er på omkring 2000 watt, og bruger du den i omkring 2 minutter hver morgen året rundt, skal du regne med at lægge omkring en flad 50’er ved årets udgang for at få håret tørret. Det lyder umiddelbart ikke som meget, men hvis I er en familie med 3 børn og 2 voksne, der i gennemsnit hver bruger 2 minutter med hårtørreren om morgenen, så skal I betale omkring 240 kroner på et år.
En times læsning under en A+-mærket pære – 2 øre
Har du taget bogen frem for at læse lidt, er det en god idé at tænde lyset med en A+-mærket pære på 800 lumen. Du sparer nemlig 8 øre pr. times læsning, hvis du vælger en sådan sparepære frem for en 46-watts halogenpære, som koster 10 øre i timen at have tændt. Hvis du læser i en time hver aften før sengetid, kan du spare knap 30 kroner på et år ved at vælge en sparepære.
Tørretumbling i en A-mærket maskine – 6 kroner
Det kan betale sig at hænge tøjet ud på snoren i stedet for at smide det i tørretumbleren. Ved brug af en tørretumbler med energimærke A skal du lægge knap 2200 kroner på ét år, hvis du bruger tørretumbleren én gang om dagen.
Tørretumbling i en maskine med A+++ – 2 kroner
Har du ikke mulighed for at hænge tøjet ud i haven eller på en snor, så kan det virkelig betale sig at købe en tørretumbler med mærkningen A+++. Du kan spare omkring 1470 kroner om året på at tørre tøj i en maskine med A+++ modsat en A-mærket. Så er der flere penge til at gå i biografen.
Opladning af smartphone – 5 øre
Hvis du for alvor vil spare penge på din elregning, så er det nok ikke ved din smartphone-opladning, at du skal sætte ind. Det koster kun omkring 5 øre, hvis det tager din smartphone 3 timer at blive ladt op – og du behøver altså kun smide omkring 17 kroner årligt for at holde din smartphone opladt.
Skyl i toilettet – stort skyl 36 øre, lille skyl 18 øre
Det kan betale sig at skylle ud med det lille skyl, når det kan lade sig gøre. Et moderne toilet bruger cirka 3 liter ved et lille skyl og 6 liter ved et stort, så hvis du skyller ud med det store skyl i toilettet 7 gange om dagen, bruger du i gennemsnit 925 kroner om året. Hvis du i stedet væger at skylle ud med et lille skyl 5 gange og et stort 2 af gangene, så kan du komme ned på en pris på 595 kroner om året og spare 330 kroner om året – og det er altså pr. person.
Opvarmning af lille portion mad i mikroovnen – 10 øre
Er du med på mikroovnsbølgen, så er det en god idé for dit energiforbrug at putte maden i mikroovnen i stedet for i den traditionelle ovn. Hvis du tænder for mikrobølgeovnen i 4 minutter med 750 watt, så koster det 3,5 til 4 gange mindre, end hvis du havde varmet samme portion i en almindelig ovn.
Vask ved 60 grader i 2 timer – 6,15 kroner
Det koster næsten dobbelt så meget at vaske ved 60 grader som ved 30 – så derfor er det en god idé at genoverveje temperaturen på din vask. Der findes vaskemidler, som vasker tøjet rent ved helt ned til 20 grader. Vasker du en vask ved 60 grader i cirka 2 timer hver dag, så skal du punge ud med næsten 2250 kroner om året for at få rene viskestykker.
Vask ved 30 grader i 2 timer – 3,40 kroner
En vask, der vasker i 2 timer ved 30 grader, bruger omkring 1 krone i elforbrug og 2,40 kroner i vand. Hvis den altså bruger omkring 40 liter vand pr. vask, som de nyere modeller normalt gør. Hvis du har en gammel vaskemaskine, er der altså penge at spare ved at anskaffe dig en nyere model, som både bruger mindre strøm og mindre vand.
1 times tv på 40-tommers LCD-tv – 30 øre
Ser du 1 times tv om dagen på et 40-tommers LCD-tv, så må du smide 108 kroner om året for din fjernsynskigning. Er dit fjernsyn i stedet et LED-tv på 40 tommer, koster det 10 øre mindre i timen at have tv’et tændt – altså omkring 40 kroner mindre årligt.