æg

Røræg opskrift - 6 opskrifter på røræg - kloden rundt

Røræg kan være en smutvej til et lækkert morgenmåltid eller en god brunch, hvis de ellers er tilberedt korrekt. Det er vigtigt, at æggemassen ikke får lov at stivne helt, men stadig er cremet. Her er 6 vidt forskellige opskrifter på røræg fra hele verden.
Tag med ud i verden og bliv inspireret, det er ægge så svært.

Prøv kræfter med alverdens forskellige former for røræg

18% af danskerne foretrækker røræg, når de spiser æg om morgenen. I Danmark er det typisk æg rørt med mælk eller fløde, måske lidt fedtstof, samt salt og peber. I andre egne af verden kan røræg være en mere sofistikeret ret, og her får du 6 opskrifter på røræg, som måske kan inspirere dig.

Spanske røræg

Revueltos de Gambas

200 g friske rejer
4 æg
En god håndfuld champignoner eller andre svampe
2 fed hvidløg
Salt efter smag
Olivenolie
Lidt friske korianderblade

Sådan gør du: 
Varm en stegepande op med et stænk olivenolie.
Snit hvidløgsfed i tynde skiver og steg dem sammen med skivede svampe. Tilsæt de pillede rejer. 
Tilsæt æggene og rør i dem konstant ved lav varme, så de beholder en cremet struktur. Tilsæt salt og sluk for varmen. Top med hakket koriander og server straks, så æggene ikke tørrer ud.

Franske røræg

Oeufs Brouilles

4 æg
Briochebolle skåret i stænger
3 ½ spsk smør
1 spsk creme fraiche
Persille, hakket
Salt

Sådan gør du: 
Slå æggene ud enkeltvis i en skål for at tjekke for æggeskaller, og bland dem herefter i en røreskål. Tilsæt salt og pisk æggene sammen med et piskeris. Læg 3 spiseskefulde smør i en kasserolle og hæld æggene i. Pisk langsomt og kontinuerligt for at emulgere smørret og forsigtigt tilberede æggene. Når massen begynder at ligne en grød, slukkes for varmen. Pisk nu ca. 1/2 spiseskefuld smør, creme fraiche og persille i massen og smag evt. til med mere salt. Server æggene i små skåle med ristede briochebrødstænger til. 

Æg på persisk

Omlet-e-goje

4 æg 
6 mellemstore tomater 
1 spsk tomatpuré 
2 spsk olie eller 100 g smør 
1 mellemstort løg 
Salt, peber, kanel

Sådan gør du:
Skær tomater i tern og sauter ved middel varme, indtil næsten al saften er fordampet. Tilsæt tomatpuré og fedtstof og steg i 1-2 min.
Slå æggene ud og bland dem med tomaterne på svag varme, til massen får en flot, rødlig farve. Smag til med salt, peber og kanel.
Skær løg i skiver og steg dem sprøde i olie. 
Server din omelet med en generøs mængde sprøde løg, fladbrød og grønt eller urter. 

Kinesiske æg

 Chao jīdàn

1 bundt kinesisk purløg, hvidløgspurløg, almindelig purløg eller ramsløg
4 store æg
1 1/2 tsk lys sojasovs
1 tsk olie
Sort eller hvid peber
2 spsk jordnøddeolie eller anden vegetabilsk olie
2 skiver god kogt skinke 

Sådan gør du:
Rens purløg og fjern eventuelle hårde ender og visne blade. Snit i 2-3 cm stykker. Pisk æggene og tilsæt sojasovs, olie og peber.
Opvarm en stegepande over middel til høj varme og tilsæt resten af olien. Fordel olien på panden og tilsæt purløg, når den er varm. Skær skinken i tynde strimler og tilsæt.
Rør rundt og tilsæt de piskede æg.
Skru ned til middel varme og rør forsigtigt i æggene. Tag æggene fra varmen, når de netop er færdige, men stadig fugtige.
Serveres med det samme. 

Indiske røræg

Akoori

1 spsk smør
1 lille rødløg, finthakket
1 grøn eller rød chili finthakket
2 fed hvidløg, knust
¼ tsk spidskommen
¼ tsk garam masala
En god knivspids gurkemeje
2 store tomater, frøene fjernet, finthakket
5 æg
Lille bundt koriander, groft hakket
4 chapatis let ristet, til servering

Sådan gør du:
Varm en stor stegepande op på lav til middel varme og tilsæt smørret. Steg forsigtigt løg, chili og hvidløg, indtil løgene er bløde - ca. 5 minutter. Tilsæt krydderierne og rist i 1-2 minutter mere under omrøring. 
Tilsæt tomaterne og lad dem koge med i 1 min. Slå æggene ud i en skål og rør dem sammen. Hæld dem på panden og sænk varmen. Rør langsomt for at få æggene til at stivne, og tag dem af varmen, mens de stadig er lidt løbende. Fortsæt med at røre i æggene, når de er taget af varmen, indtil de har sat sig.
Rør koriander i æggene og server med indiske chapatis.

Polske røræg

Jajecznica na kielbasie

Ca. 10-12 cm røget polsk pølse eller anden pølse af god kvalitet
4 æg
½ løg
4 spsk forårsløg, hakkede
Salt, peber

Sådan gør du:
Skær pølsen i tern og hak løg. Sæt en lille gryde på middel-lav varme og steg pølsestykkerne let brune. Pølsen bør selv afgive lidt fedt, ellers er det nødvendigt at tilsætte lidt olie eller smør. Tilsæt nu løg og sauter i yderligere 1-2 minutter.
Slå æggene direkte ned i panden og rør med en palet eller grydeske. Tilsæt en smule salt og peber, alt efter hvor krydret pølsen er. 
Sænk nu varmen til lav og vend rundt i massen, indtil den opnår den ønskede tekstur. Sørg for, at den ikke tørrer ud. Tilsæt hakkede forårsløg, når æggene er næsten færdige, rør sammen og server. 
 

Læs mere om