Pluk havtorn og smid dem i gryderetten eller gulerodskagen

Havtorn er det nye bær-hit, der er fyldt med vitaminer og antioxidanter. Du kan sylte havtorn eller kaste en håndfuld i gryderetten.
gren med gule bær

Havtornebusken stikker infamt. Skær hele grenen af og tag den med hjem i fryseren. Efter en halv time i fryseren, kan bærrene bankes af med en grydeske.

Pluk havtorn fra august til december

Havtorn er det nye bær-hit. Havtorn er i højsæson fra august og september og kan plukkes helt frem til december. Havtorn har en syrlig smag lidt hen ad passionsfrugt. Smagen bliver mildere og mindre syrlig, når bærrene har fået frost, og bærrene bliver siddende på busken langt ind i efteråret og helt hen i december.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Havtorn vokser i sandet jord ved kysterne

Du finder havtorn tæt ved kysterne i sandet jord. De er nemme at kende på de næsten selvlysende gule og orange bær.  Havtorn vokser meget tæt i stikkende krat, der gør det til en udfordring at samle dem.

Tager du på bærret, splatter det ud mellem fingrene, og det er svært at komme til for de lange torne. De fleste skærer et par grene med mange bær af, og lægger dem hjem i fryseren. Når grenene har ligget en halv time på frost, er det nemt at banke bærrene af med en grydeske.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Havtorn og gulerod er et hit

Havtorn kan syltes som andre bær. Havtorn smager skønt sammen med æble og hyben og sammen med gulerod.

Bag dem for eksempel med i en gulerodskage eller server dem som kompot til gulerødderne. Havtorn er også godt som tilbehør til fisk og fiskefrikadeller og giver god syre og modspil til den fede smag i kødretter.

Havtorn er sunde bær

Havtorn er sunde og fyldt med vitaminer og antioxidanter.

En engelsk forskningsrapport har konkluderet, at det er den sundeste frugt, der kan dyrkes i England. I en canadisk undersøgelse betegnes den som at være en af de bedste naturlige kilder af A, C, E -vitaminer, carotiner og har et stort indhold af adskillige B vitaminer.

(Man kan ikke købe havtorn i butikkerne. Du skal ud i naturen og plukke det selv.)

Læs mere om