Plantedrikke eller komælk? Her er forskellene

Salget af plantedrikke bliver ved med at stige, og på nogle områder er plantedrikke et helt fint alternativ til komælk, mens du på andre områder skal være opmærksom på, at der altså er forskel. Mange af plantedrikkene findes i versioner, hvor der er tilsat eksempelvis calcium og sukker. Hold øje med varedeklarationen, og husk calcium og især B12-vitamin, hvis du ikke spiser eller drikker animalske fødevarer.

Kilder: mejeri.dk, naturli-foods.dk, dr.dk, iform.dk

Risdrik (ikke beriget)

Kan laves ved at mase risene og udtrække væsken eller ved at koge risene og blende dem med vand.

Smagen af risdrik er sød, og risdrik kan erstatte konventionel mælk i madlavning, bagværk og desserter. Risdrik er et af de mere tyndtflydende alternativer til komælk.

Produktionen af risdrik kræver et stort vandforbrug, og den er blandt de mindst klimavenlige af plantedrikkene. På grund af indholdet af uorganisk arsen i ris anbefaler Fødevarestyrelsen, at børn ikke får risdrik og riskiks. 

Pr. 100 g:
Protein 0,1 g
Calcium 10 mg
Kulhydrat 10,3 g

Pr. færdige liter: 
CO2ækvivalenter: 1,2
Vandforbrug i liter: 270

Havredrik (ikke beriget)

Laves ved at blende havre med vand og sigte massen. Havredrik har den klare fordel i forhold til klimaet, at havre kan dyrkes på vores breddegrader. 

Havredrik er særligt god til varme retter, hvor du normalt vil bruge konventionel mælk, da den ikke skiller ved opvarmning. Passer også godt med morgenmadsprodukter. 

Pr. 100 g:
Protein 0,6 g
Calcium 7 mg
Kulhydrat 9,6 g

Pr. færdige liter:
CO2ækvivalenter: 0,9
Vandforbrug i liter: 48

Mandeldrik (ikke beriget)

Mandeldrik laves af (ristede) mandler, der blendes med vand. Konsistensen er cremet, og mandeldrik egner sig godt til desserter, grød og smoothies på grund af sødme og konsistens. Produktionen af mandeldrik kræver meget vand, og mandeldrikken er faktisk den af plantedrikkene, der kræver det største vandforbrug. Hvis efterspørgslen på mandelprodukter - og heraf altså også mandeldrik - stiger, kan mandler ende med at være en større klimabelaster end komælk.

Pr. 100 g:
Protein 0,8 g
Calcium 9 mg
Kulhydrat 5,8 g

Pr. færdige liter:
CO2ækvivalenter: 0,7
Vandforbrug i liter: 371

Sojadrik (ikke beriget)

Soja indeholder stoffer, som har svage østrogenlignende virkninger. 

Laves ved at udbløde tørrede sojabønner og blende dem med vand. 

Kan bruges i al madlavning, hvor du normalt ville bruge konventionel mælk, og er på grund af relativt højt fedtindhold også velegnet til desserter og bagning.

Pr. 100 g:
Protein 3,4 g
Calcium 10 mg
Kulhydrat 5 g

Pr. færdige liter:
CO2ækvivalenter: 1
Vandforbrug i liter: 28

Se, hvad vi ellers skriver om: #mælk og #vegetar