Hvorfor er sushi sundt?
Det er det
især, fordi fisk, skaldyr og tang er rigt på proteiner, vigtige
mineraler, flerumættede fedtstoffer og vitaminer. Samtidig er der få
kalorier i.
Skal fisken være rå?
Pointen ved
sushi er, at råvarerne næsten ikke er behandlede. Mange af de gode
fedtstoffer er følsomme over for kogning og stegning, så det er bedst at
stå med en fuldstændig rå fisk. Hvis man ikke vil det, kan man behandle
den ganske lidt, for eksempel dampe den.
Får vi ikke for meget kviksølv, når vi spiser fisk?
Følg
kostrådene, spis fisk to gange om ugen og gå ikke i panik. Derudover
kan du undgå fisk højt oppe i fødekæden, altså store jægere, der rejser
vidt omkring i oceanerne, for de samler mest kviksølv op. Tunen og
sværdfiskene er nok de værste.
Hvorfor smager sushi, som den gør?
Sushi
er en gammel konserveringsteknik. Grunden til, at man stadig gør risen
sur, sød og salt, er, at japanerne oprindeligt konserverede fisk ved at
lægge den i lag af kogt ris med riseddike og lod den gære. Den smag har
man vænnet sig til og holdt fast i. Den er et udtryk for en
kulturhistorie, et udtryk for tidligere tiders nødvendighed.
Hvorfor har sushi den form, det har?
Fordi det er praktisk. Oprindelig blev sushi solgt på gaden som fastfood.
Hvorfor er sushiens æstetik så vigtig?
Sushi
dufter ikke, derfor er det første indtryk, du får af maden gennem
synssansen. Sushi skal omhyggeligt anrettes som et lille landskab eller
en japansk zen-have. Selv tallerkenen eller brættet, sushien bliver
serveret på, har sin egen skønhed. Når sushi bliver anrettet på et
krakeleret fad eller et gammelt træbræt er det for at gøre opmærksom på
forgængeligheden. For at minde om, at man skal leve i nuet.