Redaktionen anbefaler






Der kan være langt til vasken, når grillen er tændt, og bøffer, grøntsager og pølser skal vendes og tages af på forskellige tidspunkter. Alligevel skal du huske at vaske dine hænder, når du har skåret råt kød eller lagt kødet på grillen med fingrene. Kødsaften fra råt kød kan nemlig indeholde campylobacter-bakterier, der kan sprede sig til det færdigstegte kød, salaten eller brødet. Hvis ikke håndhygiejnen er i orden, kan bakterierne give mave-tarm-infektion.
Sørg for at holde råt og færdigstegt kød adskilt. Det kan du bl.a. gøre ved at bruge to fade – ét til råt kød og ét til færdigstegt kød. Du kan også tage kødet direkte fra bakkerne og have et rent fad klar til det færdigstegte kød.
Tal fra Coop Analyse viser, at 3 ud af 5 altid vasker hænder, når de har rørt ved råt kød ved grillen. Desuden svarer 1 ud af 4, at de altid bruger 2 grilltænger – én til råt kød og én til stegt kød, når de griller. Noget tyder altså på, at flere glemmer den gode håndhygiejne, når bøffer og kyllingelår skal vendes.
Kilde: Coop Analyse
Det kan være fristende kun at bruge én tang til grillen, når der i forvejen skal jongleres med pølser, majskolber og grillspyd. For at holde den færdigstegte mad fri for bakterier fra det rå kød anbefales det dog at bruge én tang til råt kød og én til den færdigstegte mad. Ligger du kun inde med én eller slet ingen tang, kan du i stedet bruge rene gafler.
Tyer du til kul, når du griller, skal du holde øje med fedtstof fra kødet. Når olie og fedt fra kødet drypper ned på de glødende kul, udvikler der sig en giftig, tjæreholdig røg, som kan øge risikoen for at udvikle kræft. Skal du lave ribbenssteg, kød i marinade eller andet kød, der kan dryppe med fedt eller olie, kan du med fordel lægge alufolie mellem kød og rist.
Pølser hører sig til, når vi hiver grillen frem. I hvert fald hvis man spørger danskerne. Når der bliver spurgt til, hvad vi kommer på grillen, svarer 78% pølser, mens halvdelen svarer bøffer og grøntsager. Længst nede på listen er skaldyr med 6% og vildtkød med 4%.
Kilde: Coop Analyse
Fjerkræ, hakket kød eller mekanisk mørnet kød som schnitzler eller bankekød skal være gennemstegt, inden du sætter tænderne i det. Bakterier kan nemlig sidde i kødet i modsætning til hele stykker kød som en bøf eller steg, hvor bakterierne normalt kun sidder på overfladen. Når du steger hele stykker kød, behøver kødet altså ikke at være gennemstegt.
Glemmer du stegen på grillen, eller får pølsen lige en tand for meget på den ene side, skal du skære de sorte skorper af og smide dem ud. Branket kød kan nemlig indeholde skadelige stoffer, der øger risikoen for kræft.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Coop Analyse og Statens Serum Institut
Halvdelen af danskerne giver gasgrillen frem, når menuen står på grillmad. 17% bruger kuglegrill, og 23% griller slet ikke.
Kilde: Coop Analyse