Ny ”brugt” hund? Det skal du være opmærksom på, hvis du overvejer at adoptere fra et internat

Overvejer du at adoptere en hund fra et internat, skal du være opmærksom på, at det kan kræve en ekstra indsats at knytte et tæt bånd til hunden. Førstegangshundeejeren og børnefamilien kan godt være heldig at finde en egnet hund, men må også forberede sig på at gå forgæves.
Hund med tungen ud af munden foran hegn

Det kræver træning, tid og gode oplevelser at opbygge et tillidsfuldt forhold til en hund, der har noget med i baggagen fra en eller flere tidligere ejere. 

Hvorfor få en hund fra internat?

Alle fortjener en chance mere – også hunde, som har mistet deres hjem og er endt på internat. Det skal gerne være en del af motivationen, hvis du overvejer at adoptere en ”brugt” hund, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrchef hos Dyrenes Beskyttelse.

»Man kan være med til at give en voksen hund en ny chance og et nyt godt hjem, hvor den kan være resten af sit liv.«

Inden du ringer til et internat, skal du dog huske, at hundene er endt på internatet af en årsag, og at det måske kræver en ekstra indsats af de nye ejere at opbygge et godt og tillidsfuldt forhold til hunden.

Mange hunde har noget med i bagagen

Nogle af de hyppigste årsager til, at hunde ender på internat, er skilsmisse, sygdom, flytning, eller at hunden simpelthen er en for stor mundfuld for familien eller ejerne, den har boet hos før. En del hunde er også blevet givet videre til nye ejere, inden de til sidst ankommer til internatet. Og det kan have haft indflydelse på deres adfærd og evne til at knytte sig til mennesker.    

Derudover er der gruppen af hunde, som er kommet til internatet som dyreværnssager, hvor politiet har været ude at hente dem, eller ejeren er gået med til frivilligt at indlevere hunden. I visse tilfælde kan der være tale om vanrøgt, hvor hunden ikke har fået nok mad, eller ejeren på anden vis har forsømt at tage sig ordentligt af hunden, så den har mistet tilliden til mennesker.     

»De fleste voksne hunde har noget med i bagagen. Nogle har en masse godt med, nogle har noget knap så godt med og nogle har noget rigtig skidt med. Det vil være individuelt for hver enkelt hund, hvad præcis det er, de nye ejere skal kunne tilbyde,« siger Jens Jokumsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Erfaring med hunde kan være et krav for at adoptere en ”brugt” hund 

Dyrenes Beskyttelses internater formidler flest hunde videre til personer, der har haft hund før eller har en hund i forvejen. Den ene forklaring er, at mange førstegangshundeejere slet ikke overvejer internater, fordi de har en drøm om at få en lille nuttet hvalp, som de kan følge vokse op.  

Den anden årsag er, at mange af hundene på internaterne som nævnt har brug for en ekstra indsats fra de nye ejere for at kunne falde til i et nyt hjem. Derfor kan tidligere erfaring med hunde simpelthen være en forudsætning for at blive godkendt til at adoptere, forklarer Jens Jokumsen.       

»Man kan ikke forvente, at en hund, der har været meget igennem, uden videre knytter sig til sine nye ejere. Det kræver træning, masser tid sammen og gode oplevelser at opbygge hundens tillid til, at man vil den noget godt.«

En del hunde bliver blandt andet af den grund formidlet videre til folk på efterløn eller pension, som har mulighed for at investere de nødvendige ressourcer, tilføjer han.

Nogle hunde har desuden dårlige oplevelser med at være alene hjemme, fordi deres tidligere ejer måske har arbejdet meget. De har brug for ejere, der har mulighed for at bruge meget tid sammen med dem.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Er der en hund til børnefamilien?

En børnefamilie, der overvejer at anskaffe sig en hund for første gang og henvender sig til et internat, kan godt være heldig at finde en egnet hund, men skal samtidig være forberedt på at gå forgæves, siger Jens Jokumsen.  

»Kommer den gode familiehund ind, der altid har haft et godt liv, jamen så skal den bare ud i et nyt godt hjem. Men selvom en hund har haft det godt hos sin tidligere ejer, er det ikke ensbetydende med, at den vil passe godt ind i en børnefamilie.«

Det kan f.eks. være, hvis hunden har boet langt ude på landet med en enlig ejer, som den har været knyttet tæt til. Den vil have svært ved at falde til i en familie med børn, hvor der måske kommer en masse mennesker på besøg hele tiden. Det kan også være et spørgsmål om, at det er en race, der kræver ekstra meget motion, og at familien ikke vil kunne opfylde det krav.

Hvalpe er i høj kurs

En gang imellem får internaterne drægtige tæver ind, som føder hundehvalpe. Det medfører som regel ekstra mange henvendelser. Da hvalpene i modsætning til de voksne hunde ikke har noget med i bagagen, kræver de hverken mere eller mindre end andre hundehvalpe. Man skal dog være opmærksom på, om racen er den rigtige for én, siger Jens Jokumsen.   

Det perfekte match

Hvis man ønsker at adoptere en hund og henvender sig til et af Dyrenes Beskyttelses internater, vil første skridt være et interview med en medarbejder for at finde ud af, om internatet har en hund, der opfylder ens ønsker, og om man vil kunne tilbyde hunden det, den har brug for.

Bliver man godkendt til adoption, vil man desuden få gode råd og vejledning med fra en af de medarbejdere, som har fulgt hunden og trænet med den på internatet, så hunden og dens nye ejer har de bedste forudsætninger for at lære hinanden at kende.  

Det praktiske

Hvad koster det at adoptere en hund? Prisen varierer lidt, men det koster omkring 3000 kroner at adoptere en hund fra et af Dyrenes Beskyttelses internater.

Orden i papirerne: Når du adopterer en hund fra et af Dyrenes Beskyttelses internater, kan du være sikker på, at den er registreret i Dansk Hunderegister. Den er desuden blevet tilset af en dyrlæge, er blevet vaccineret og har fået loppe- og ormekur.

Læs mere om