Nutella er sensuelt og syndigt

Nutella blev skabt som smørepålæg til børn, men det er ofte de voksne, der sniger sig til en skefuld.
nutella som hjerte

Italienerne har opfundet en særlig nutellakiks, som kan opfange Nutella direkte fra glasset og en særlig Nutellasmøreske. Begge dele har været udstillet på den store møbelmesse i Milano

Nutella får mundvandet til at regne 

»Nutella er fulgt med fra barndomslivet til voksenlivet for projektleder Nette Kirkegaard, 34. Jeg er bare aldrig holdt op med at spise det,« siger hun og fortæller om barndommens gyldne søndage med rundstykker og Nutella på morgenbordet. Der skal smør under, pointerer hun, men Nutella kan bestemt også spises direkte fra bøtten.
»Nutella får mundvandet til at regne. Bare duften af Nutella hiver i indersiden af kinderne, ligesom når du går forbi de brændte mandler på gaden. Nutella er bare meget bedre. Det er som et stykke mørk chokolade, du ikke behøver at pakke ud og tygge, før smagen når ud i alle kroge. Nutella er sensuel nydelse uden omsvøb,« siger Nette Kirkegaard.

Nutella skal ikke køleskabet

Sæt ikke Nutella i køleskabet, det bliver den hård og uhåndterlig af, så du ikke kan smøre den på brødet.

Nutella skal opbevares i stuetemperatur. På den anden side må Nutella ikke udsættes for varme. Varme får den til at miste smagen og kan få et tyndt lag olie til at lægge sig på overfladen.

Født i nutellagenerationen

Svagheden for det søde, bløde, brune smørepålæg deles af nutellagenerationen, der er født i 1970érne og 1980’erne og vokset op med Nutella. Sofistikerede franskmænd spiser Nutella på pandekager, crepes stænket med grand manier. Italienerne er fostret op på Nutella og har opfundet ordet Nutellagenerationen. Det er italienerne, der sniger sig til at dyrke deres last om natten. At trøstespise Nutella i køleskabets skær blev udødeliggjort i den italienske film Bianca fra 1984. Det er også italienerne, der har opfundet en særlig fingertutformet kiks, som kan opfange Nutella direkte fra bøtten.

Nutella bruges i italiensk politikerjargon

Nutellakiksen blev udstillet på Milanos store møbelmesse i 2006 sammen med en særlig nutellasmørekniv. I Italien er Nutella ensbetydende med forkælelse og indgår i italiensk politikersprog. »Nu må det være slut med denne her Nutella-mentalitet,« har italienerne for eksempel hørt en Politiker fra Alliance Nationale sige til Roms borgmester, Walter Veltroni.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Nutella er hamrende usundt, men bedre end marmelade

I Danmark har vi også fingrene langt nede i Nutellabøtten.
DTU Fødevareinstituttet har undersøgt danske børns forbrug af chokoladepålæg. Det ligger på i gennemsnit tre kg om året, voksne spiser også chokoladepålæg, men i lidt mindre målestok. To tredjedele af forbruget af chokoladepålæg er pålægschokolade, en tredjedel, altså ca. et kg for børn og lidt mindre for voksne er smørepålæg som Nutella. Frankrig, Italien og Luxembourg ligger lige så højt i forbruget af Nutella.
Vi vil gerne tro, at Nutella er bare en lille smule sundt, for der er jo nødder i, men det er ren ønsketænkning.
»Nutella består mest af fedt og sukker og bidrager ikke med noget positivt til kosten,« siger sundhedsfaglig medarbejder i FDB Line Løndal.
”Nutella markedsfører sig meget på indholdet af hasselnødder, som bidrager med gode fedtsyrer og
kostfibre. Men der er kun 13 procent nødder i Nutella, og derfor er Nutella ikke nogen god kilde til kostfibre.
Nutella indeholder dog færre kalorier end det meste af den marmelade, vi kan købe i butikkerne. Og en god humpel rugbrød med lidt Nutella og skåret frugt er ernæringsmæssigt bedre end for eksempel kiks og lyst brød med marmelade,« siger Line Løndal.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Man må leve med sin Nutellalast

Man kan leve med sin Nutellalast, den skal bare sættes i system, siger ernæringseksperten Christian Bitz, 33 der selv har svært ved at lade Nutellaen stå selv om den både ernæringsmæssigt og gastronomisk er fuldstændig uholdbar efter hans mening.
»Der har jeg et svagt punkt, måske fordi jeg fik ublu mængder af det som barn, når jeg var på ferie,« siger Christian Bitz.
»Jeg lever med min Nutellasvaghed, men sætter den i system, så jeg primært spiser Nutella i weekenden. Men når jeg holder foredrag rundt omkring i landet og sover på hotel, står jeg somme tider op til en morgenbuffet, hvor der også er stillet Nutella frem, og så ryger det jo ned alligevel.

Læs mere om