Mumler de fjernsynet? Sådan får du bedre lyd
Moderne sprog giver mumlen...
I »Arvingerne« gjorde de det. I »Forbrydelsen« gjorde de det. Selv i en af de populæreste, danske film i de senere år, »Hvidsten Gruppen«, gjorde de det.
Skuespillerne mumlede, og det var svært at få mening i dialogen. Sådan lød kritikken i hvert fald fra både anmeldere, tv-seere og biografpublikum.
En af forklaringerne er, at skuespillerne ikke længere taler og artikulerer meget tydeligt, som man kender det fra gamle film med Poul Reichhardt og Bodil Udsen. Det har instruktøren Regnar Grasten tidligere fortalt til DR:
»Der er kommet både en positiv og en negativ udvikling blandt danske skuespillere – og sandsynligvis også udenlandske skuespillere. Den måde, man snakker på, skal være mere naturlig. Der er så bare det problem, at så er det mange gange, man ikke kan forstå, hvad de siger,« siger Regner Grasten til DR.
Mumleriet er et af de problemer, DR får flest henvendelser om, og stationen har tidligere nedsat et udvalg, der skal se på sprog og lyd i DR’s programmer.
... og fladskærmene gør ikke lyden bedre
Ud over den mere naturlige måde at tale på kan lydproblemerne og mumleriet have en anden forklaring. Det fortæller Rasmus Larsen, der er teknikekspert og står bag sitet flatpanels.dk, der beskæftiger sig med udviklingen inden for fladskærme:
»Flade skærme giver flad lyd. Der er ikke mange af de nye fladskærme, der lyder virkeligt godt. Kun B&O har for alvor bygget god lyd ind i deres nye tv, men ellers kan man sige, at man køber og betaler for et billedprodukt og ikke et lydprodukt, når man køber en fladskærm.«
Store højttalere i gamle dage
I gamle dages billedrørsfjernsyn havde højttaleren plads og var ofte stor, kvadratisk og sad ved siden af skærmen og pegede mod seeren. Det giver en bedre lydoplevelse end en lille, flad højttaler, der sidder bag på en fladskærm og peger ind mod den væg, fladskærmen hænger på.
»Et råd kan være, at man køber en soundbar eller nogle eksterne højtalere, man kan slutte til fladskærmen. Det giver en meget bedre lyd, når man ser film og serier,« fortæller Rasmus Larsen.
Læs, hvad de mumler
En anden mulighed kan være at sætte undertekster på tv-udsendelserne. Den typiske måde er at gøre det via tekst-tv. Du kan finde underteksterne på følgende sider:
- DR1 398
- DR2 397
- DR K 398
- DR Ramasjang 397
- DR HD 396
- DR Update 395
- TV2 399
- TV2 Zulu 399
- TV2 Charlie 399
- TV2 Film 399
En anden mulighed er at slå teksterne permanent til. Det kan lade sig gøre, hvis dit tv modtager digitalt signal og din udbyder udsender DVB-tekster.
Det er forskelligt fra udbyder til udbyder og fra tv til tv, hvordan teksterne permanent er på skærmen, men typisk kan du finde dem ved på dit tv eller på din boks at vælge 'Indstillinger' og derefter punktet 'Undertekster'.