tv

Bør man falde i søvn til tv'et?

Mange af os har vænnet os til at se tv på sofaen eller i soveværelset, inden vi lukker øjnene i for natten. Samvirke har spurgt søvnekspert Mikael Rasmussen til råds, om det er en god idé

Sluk for skærmen og læs i en god bog i stedet, lyder det fra søvneksperten.

Blåt lys nedsætter søvnkvaliteten

Tv er ofte forbundet med afslapning, og hvad er så mere oplagt end at falde i søvn til de sene nyheder eller en krimiserie? Det er der meget, der bør være, hvis vi spørger Mikael Rasmussen, søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel. Han svarer klart nej til spørgsmålet om, hvorvidt vi bør falde i søvn foran fjernsynet.

»Du får ikke en lige så god kvalitetssøvn, som hvis du lod være. Et tændt tv udsender en masse blå LED-lys, som narrer hjernen til at tro, at det er morgen. Det giver uro og gør det sværere at komme i den dybe søvn,« forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hjernen slapper ikke af til en gyserfilm

De blå LED-lys nedsætter produktionen af melatonin i kroppen. Melatonin er et søvndyssende hormon, som udskilles, når det er mørkt omkring dig. Melatonin er samtidig et væksthormon.

»Det er utrolig vigtigt, at der er mørkt, når vi skal sove. Fjernsyn, computer, iPhones og tablets, som alle udsender blåt LED-lys, bør vi holde os fra at sidde og stirre ind i i hvert fald en halv time, inden vi skal sove,« siger Mikael Rasmussen.

Det er vigtigt, at hjernen ikke udsættes for voldsom stimulans inden søvnen. Derfor er der også forskel på, hvor meget hjernen aktiveres, afhængig af om det er en enkel tegnefilm eller en gribende horrorfilm, vi ser.

»Hvis du ser en film med en masse lyde og skrækeffekter, bliver det sværere at gå ind i den dybe søvn med det samme,« siger søvneksperten.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Før i tiden gik vi seng med prøvebilledet

I vores moderne, højteknologiske samfund kan det være en udfordring at undgå den lysende skærm, inden vi går til køjs. Går vi 20-25 år tilbage i tiden, var virkeligheden en anden. Da var der ikke 24-timers tv- og nyhedsudsendelser eller smartphones.

»I DR's  monopoldage levede vi et industrisamfund, hvor der var nogle kollektive rammer, der gjorde det nemmere ikke at slutte aftenen af foran fjernsynet. Programrækken stoppede omkring 22.30, så kom der prøvebillede på, og så gik vi i seng,« siger Mikael Rasmussen.

Vi fylder os med andre ord med en hel masse blåt lys, som vi ikke blev udsat for tidligere.

Tv´et skal ud af soveværelset

Vi bruger godt og vel en tredjedel af vores liv i soveværelset, og mange af os har et tv hængende ved fodenden af sengen. At se 'søvn-tv' er blevet et slags ritual i mange hjem.

»Udfordringen er, at vi skal lære at skabe et ritual, der ikke involverer tv i overgangen fra bevidsthedstilstanden vågenhed til ubevidsthedstilstanden søvn. Det kræver en voldsom adfærdsændring,« siger Mikael Rasmussen.

Han insisterer på, at vi vil føle os mere friske og kvikke i hovedet, hvis vi prøver at undgå at se tv inden nattesøvn i nogle uger i træk.

Der findes selvsagt ikke en formel for, hvad vi bør foretage os som alternativ, inden vi lægger hovedet på puden - men en hyggelig samtale med kæresten, en aftentur eller lidt læsning i en god, men ikke for medrivende bog er alle glimrende alternativer, mener søvneksperten.

Læs mere om