Må man selv rense tandsten?

Turen i tandlægestolen er for de fleste forbundet med en tandrensning. Rensningen fjerner de bløde og hårde belægninger, som en stor del af befolkningen danner via bakterier og spyttet i munden. Samvirke har spurgt faglærer Sanne Pedersen fra Skolen for Klinikassistenter, Tandplejere og Kliniske Tandteknikere (SKT) i Aarhus, om man må fjerne tandsten selv.

Tandsten er hårde belægninger, som dannes af mundhulens bakterieflora, spyt og madrester, som ikke bliver fjernet ved den daglige tandpleje.

Lad fagpersoner om det

”Jeg vil ikke anbefale, at man forsøger at rense tandsten væk selv. Du risikerer at skade mere, end du gavner. Da tandsten oftest sidder tæt på tandkødet, kan man ikke uden de rette instrumenter rense tandfladen uden at skade tandkødet," siger Sanne Pedersen.

Hun anbefaler derfor, at man går til en tandlæge eller tandplejer og får en tandrensning og afpudsning af tænderne. Du skal dog ikke blive nervøs, hvis du prikker et lille stykke tandsten væk mellem to tænder med en tandstik. Det kan brække af uden at skade tænder eller tandkød.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forebyggelse er så som så

Tandsten kan være svært at forebygge. Men du kan holde dannelsen af tandsten nede ved at forbedre mundplejen.

"Vi instruerer og vejleder folk til at forbedre deres mundhygiejne, når de danner meget tandsten, men det kan være svært at undgå. Jeg har set patienter, som børster rigtig flot og stadig har meget tandsten, og så er der ikke andet for end at tage til tandlægen eller tandplejeren," siger Sanne Pedersen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tandtråd

"Der er ingen evidens (videnskabeligt bevis, red.) for, at tandtråd har en forebyggende effekt på tandsten, men i langt de fleste tilfælde kan man mindske mængden af tandsten ved at opretholde en god mundhygiejne med tandbørsten og tandtråd," siger Sanne Pedersen.

2 slags tandsten

Tandsten dannes typisk på kronen, altså den del af tanden, som sidder over tandkødet. Tandsten kan være og er ofte medvirkende til betændelse i tandkødet, hvis tandstenen ikke bliver fjernet.

Tandsten, der ikke bliver fjernet, kan hæfte sig til tandens rødder under tandkødet og kan derved udvikle sig til parodontose.

Hvad er tandsten?

  • Tandsten er hårde belægninger, som dannes af mundhulens bakterieflora, spyt og madrester, som ikke bliver fjernet ved den daglige tandpleje.
  • Man skelner mellem bløde og hårde belægninger.
    Bløde belægninger fjernes derhjemme med tandbørste, tandtråd, tandstikkere og så videre.
  • Hårde belægninger kommer, når de bløde ikke fjernes og derfor udvikler sig til hårde belægninger, der bør fjernes af tandlægen eller tandplejeren. 

Hvis du danner meget tandsten, er det en god idé at få det fjernet jævnligt. Aftal med din tandlæge eller tandplejer, hvor ofte det er nødvendigt.

Læs mere om