Må du købe kopivarer på ferien?

I udlandet kan du få kendte mærkevarer smidt i nakken. Få styr på reglerne om kopivarer, før du fylder kufferten med billige efterligninger.

Kender du reglerne for, om du må købe kopivarer på ferien?

I Danmark må du købe og bruge kopivarer

Som forbruger kan du lovligt købe og bruge kopivarer, og du må også tage kopivarer med hjem til Danmark efter en rejse til et EU-land. Vel at mærke til eget forbrug, for du kan få en sag på nakken, hvis rettighedsindehaveren mener, at du har intentioner om at sælge kopivarerne videre. Det er nemlig ulovligt, og du kan blive stillet krav om erstatning.

Fakta

15 pct. af danskerne har inden for de seneste to år købt en mærkevare i kopi.



26 pct. af danskerne siger, at de ikke ved, om det er strafbart at købe en kopivare på ferien. 40 pct. mener, at det er strafbart.



Kilde: FDB Analyse

Vær opmærksom på strengere regler i andre EU-lande 

                                                                                            

Men de danske regler betyder ikke, at du trygt kan forsyne dig selv med billige mærkevarer. I andre EU-lande er der nemlig meget strengere regler, når det gælder køb af kopivarer. I for eksempel Italien risikerer du store bøder, hvis du køber kopivarer – uanset om det er i en butik eller en lille biks på gaden. I flere lande er det også ulovligt at bruge kopivarer, selvom de er købt lovligt i et andet land. Vær derfor opmærksom på, om du medbringer kopivarer, når du tager på ferie.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gode råd på rejsen

Når du begiver dig ud på udenlandske markeder, kan du havne med at købe en kopivare måske helt uden, at du ved det. Vær altid på vagt, hvis prisen er meget lav i forhold til originalen. Det kan tyde på, at det er en kopi. Især hvis du handler med en gadesælger. Spørg, om varen er ægte og bed om et bevis på det. Gem desuden kvitteringen, hvis der skulle opstå konfrontationer, hvor du bliver nødt til at bevise, at dine varer er ægte.

Læs mere om