Luk ikke posen, når du afleverer plastikaffaldet

En lukket pose betyder, at der er samling på plastikaffaldet, når du lægger det i spanden, men lukkede poser kan helt forhindre, at den plastik, du har sorteret, kan genanvendes
Plastikaffald i pose

Lukker du posen, når du smider plastikaffald til genbrug, risikerer du, at det bliver sværere at genanvende plastikken

13% af alt affald er plastik

Kigger du ned i skraldespanden og tænker, at plastikken fylder godt? Du tager ikke fejl. En dansk husstand smider i gennemsnit 1 kilo plastik ud hver uge, og langt hovedparten af plastikken stammer fra emballage. Over 70% af en husstands plastikaffald har været brugt til emballage, og generelt er danskerne rigtigt gode til at aflevere plastikken til genanvendelse. 23% af den plastikemballage, der bruges i Danmark, indsamles, viser tal fra Miljøstyrelsens årlige Emballagestatistik.

 

Læs også artiklen: Emballage er agurkens bedste ven

 

Affaldsselskaberne indsamler mere end de 23%, men det er ikke alt plastikaffald, der lander på sorteringsbåndet, der kan genanvendes. Et af problemerne opstår, hvis man afleverer alt sit plastikaffald i lukkede poser, forklarer Rene Jensen, der er afdelingsleder hos Nordværk, der håndterer affaldet for borgerne i en række nordjyske kommuner.

»Jeg kan godt forstå, at det er smart at samle alt plastik i en pose, og at man lukker den, når man bærer posen ud til skraldespanden eller den sæk, affaldsselskabet henter, men en lukket pose er noget af en udfordring, hvis man vil genanvende plastik.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Laserstråler hjælper med plastiksorteringen

En af forklaringerne på, at det bliver svært at sortere plastikken, skal findes i en lille laserstråle på affaldsanlægget. Når plastikken fra de tømte affaldsspande rasler ned ad båndet, sigter en lille laserstråle på hvert enkelt stykke plastik. Laserstrålen kan opdage, hvilken slags plastik der er tale om, og så bliver den brugte plastik skudt ud i den rigtige beholder. Der findes nemlig mange typer af plastik, og når man skal genanvende plastik, skal de forskellige plastiktyper adskilles.

 

»Afleverer du en lukket pose med dit plastikaffald, kan vores sorteringsanlæg ikke skille de forskellige emballager ad, og derfor bliver hele posen sorteret fra. I de fleste tilfælde ender hele posen med at blive brændt på energianlægget, og det er jo spild, når nu du har sorteret plastikken hjemme.«

 

Vil du gerne samle dit plastikaffald i en pose, anbefaler Rene Jensen, at du som minimum lader den stå åben. Endnu bedre er det, hvis du tømmer posen ned i affaldsspanden, og så genbruger posen eller lægger den ned til det øvrige plastikaffald. Det øger muligheden for genanvendelse.

23% af plastikken bliver genanvendt

Miljøstyrelsen opgør hvert år, hvor meget emballage der sendes på markedet i Danmark – og hvor stor en del af emballagen, der reelt bliver genanvendt. Tallene viser, at der er i 2021 blev brugt 227.000 tons plastikemballage i Danmark. 53.000 tons plastik blev genanvendt, hvilket svarer til, at 23 procent af plastikemballagen blev brugt til nye formål.

Skil også emballagen ad

Vil du være endnu mere tjekket og hjælpe genanvendelsen på vej, kan du skille dit plastikaffald ad, inden du smider det i spanden. Mange emballager består nemlig af flere typer plastik, fortæller Rene Jensen fra Nordværk:

 

»En pakke med pålæg består tit af en hård bund, hvor pålægget ligger, og så et låg i blød plastik, du løsner og river til side, når du skal tage pålæg ud af pakken. Det er 2 forskellige typer af plastik, og de 2 typer skal genanvendes hver for sig. Det vil være en hjælp og øge chancen for genanvendelse, hvis du skiller låget fra bunden.«

 

Læs også artiklen: 12 ting, du (måske) glemmer der kan genbruges, når du sorterer affald

 

Ud over pålægspakker er det oftest flasker, emballage til eksempelvis shampoo samt kødbakker, der består af flere slags plastik.

Enkelte kommuner gør det anderledes

I få kommuner må du gerne lade posen med plastikaffald være lukket. Det skyldes kommunen har en særlig poseåbner på sorteringsanlægget. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Affald bliver til energi

Kender du også udtrykket "småt brændbart"? Måske får du indtrykket af, at affaldet så bare går op i røg - men sådan er det slet ikke. Det affald, der ikke kan genanvendes, ender som oftest på et anlæg, hvor affaldet bliver til energi. Når affaldet brændes, bruges den varme røg til at opvarme vand til 2 forskellige formål: 

- først bruges det varme vand til at drive en turbine. Turbinen producerer elektricitet

- det varme vand bruges bagefter til at opvarme vand til fjernvarme, så boliger og virksomheder kan få varmt vand i radiatorer og haner

Læs mere om