Skal man skylle glas og flasker, inden man smider dem til genbrug?

Er det svineri med vandet og overhovedet en gevinst for miljøet, hvis man skyller marmeladeglas og ketchupflasker, inden de smides til genbrug? Og hvad siger reglerne? Mikkel Brandrup fra Dansk Affaldsforening kommer med et bud på et svar.

Der er ingen grund til at skylle emballage, der skal smides til genbrug. Sørg i stedet for at skrabe emballagen ren.

Genbrug giver god mening

Flere og flere husstande skal nu sortere husholdningsaffaldet, så plastik, papir, pap, elektronik og farligt affald sorteres fra. I nogle kommuner sorterer borgerne affaldet i endnu flere fraktioner. Sorteringen skal sikre større genanvendelse af materialerne – og dermed en besparelse af ressourcer. Men må man smide beholdere med madrester til genbrug? Samvirke har spurgt Mikkel Brandstrup fra Dansk Affaldsforening. Dansk Affaldsforening har sammen med Kommunernes Landsforening og Miljøstyrelsen udarbejdet retningslinjer for, hvordan vi kan sortere affaldet i Danmark.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skal plastikflasker skylles, inden de smides i genbrugscontaineren?

Affald skal som udgangspunkt være så rent som muligt. Er der madrester, udvikles der hurtigt bakterier, og er emballagen uhygiejnisk kan man risikere, at affaldet ikke kan genbruges men må sendes til forbrænding.

»Plastikflasker skal skrabes rene for madaffald og være drypfrie for olier og lage,« fortæller Mikkel Brandstrup, der siger, at der ikke er et generelt krav om, at man skal vaske emballagen inden genbrug.

Dog er der et forbehold:
Dit affaldsselskab kan stadig have lidt andre krav til, hvor rent affaldet skal være i din kommune. Kræver de, at man skyller sit affald, så kan bør du gøre det – men skyl i koldt vand. Følg anvisningen, indtil affaldsselskabet kan følge de nye kriterier.

Vand kan være okay for miljøet

Der skal bruges 260 liter vand på at fremstille 1 kg PET-plast ud fra olie, og kun 16 liter, hvis vi kan genbruge vores plast. Omsat til en enkelt juice-flaske på 20 gram betyder det et vandforbrug på 5,2 liter til fremstilling af flasken ud fra olie mod bare 0,3 liter ved fremstilling ud fra genbrugt PET. Du kan altså i princippet tillade dig at skylle din juiceflaske med næsten 5 liter vand og så fortsat spare vand, hvis det altså betyder, at flasken bedre kan genbruges ved at du får fordærveligt mad ud.
Kilde: Affaldplus.dk

 

Skal glas skylles inden genbrug?

Nej. Sådan lyder det hurtige svar.
Glas skal ikke – med mindre dit affaldsselskab stille specifikke krav om det – skylles inden genbrug. Lige som emballager af plastik, skal glas skrabes rent, hvis der er madrester i.

Hvis man skal skylle, så gør det i koldt vand!

Skal du skylle dit affald, inden du smider det til genbrug, så sørg for at gøre det i så lidt vand som muligt – og brug koldt vand, når du skyller. Bruger du varmt vand til at skylle dine emballager, forsvinder miljøgevinsten ved genanvendelse, fortæller Københavns Kommune.

Du kan eventuelt bruger det sidste vand fra opvasken, hvis du skal skylle emballager, der skal genanvendes.

Du kan se, hvilke slags affald, der må sorteres i hvilke fraktioner i de nationale sorteringskriterier

Læs mere om