Klumme: Din morgenkaffe er vejen til en bedre hverdag i Afrika
Coop handler direkte med farmerne Kenya
Det er meget få varer, der er forædlet og færdigproduceret i Afrika, som man finder på de danske supermarkedshylder. Vin er en undtagelse, men ellers er der meget langt imellem disse varer – og det til trods for at Danmark og EU råber på mere samhandel med det afrikanske kontinent.
Det betyder, at Afrika holdes fast i en lille økonomi, for værdien på deres råvarer skabes andre steder. Det gør Coop i Danmark op med.
Vi gør det gennem kaffen, og som ejer af African Coffee Roasters (ACR) i Kenya sikrer vi ikke alene afrikanske varer på hylden i Danmark, vi skaber også jobs, udvikling, uddannelse og understøtter skolegang og adgang til lægehjælp i Afrika.
Vi grundlagde virksomheden i 2016 sammen med Industrialiseringsfonden for Udviklingslande, IFU. Og vi er nu den største importør af ristet kaffe til EU ifølge Eurostat, og ACR er den største eksportør af forarbejdede varer fra Afrika til Danmark på tværs af alle kategorier. I 2023 importerede Coop 944 tons kaffe fra kafferisteriet i Afrika.
Formålet med risteriet er at støtte udviklingen i Afrika gennem direkte handel med farmerne – og med det formål at skabe gennemsigtighed i kaffens vej fra jord til kundens kop. Det betyder også, at de afrikanske bønder får en bedre pris og rettidig betaling for deres varer, og der skabes flere arbejdspladser i et område af verden, hvor der er hårdt brug for det. Derudover er formålet at riste god kaffe af god kvalitet. ACR er som det første risteri i Afrika certificeret til at producere økologisk og har gennem årene opnået flere certificeringer inkl. den højeste fødevarecertificering i verden, FSSC 22000.
"De afrikanske bønder får en bedre pris for deres varer, og der skabes flere arbejdspladser i et område af verden, hvor der er hårdt brug for det"Jacob Elsborg, adm. direktør i African Coffee Roasters
Det meste af Coops egen kaffe kommer fra African Coffee Roasters, men flere detailkæder i Europa er begyndt at få øjnene op for, at det er muligt at være konkurrencedygtig på både pris og kvalitet. SOK i Finland, Edeka i Tyskland og Claro i Schweiz er eksempler på andre kæder, som ACR nu producerer til.
Jeg har personligt boet med min familie i Kenya siden 2019, og jeg glæder mig selvfølgelig over vores kommercielle og økonomiske fremgang i ACR. Men det er ikke mindst meget tilfredsstillende at kunne se, hvordan vi helt konkret er med til at hæve levestandarden i området, hvor familier får bedre muligheder for uddannelse, sundhed og mad på bordet hver dag, samtidig med at vi kan levere kaffe til butikkerne i Danmark. Kaffe, der har en historie, som ingen andre kan matche.
Så hvis du vil bidrage til at løfte afrikanernes økonomi og hverdag, vil jeg anbefale en god kaffe, ristet her i Kenya. I Coops butikker er det både Cirkel Kaffe, Änglamark, Irma og 365, der kommer fra vores risteri i Afrika.