Klumme: Coops formand Lasse Bolander: "Giv din stemme til fællesskabet"
Coop er et stykke danmarkshistorie
Næsten alle danskere har en holdning til os i Coop og det, vi gør som en af Danmarks største medlemsejede virksomheder. Det er faktisk noget af det, jeg som formand bedst kan lide ved Coop. De store forandringer, vi offentliggjorde i slutningen af januar, har givet genlyd i medierne, er blevet flittigt debatteret på sociale medier og ved middags- og kantinebordene i hele landet.
En del af forklaringen på, at vores virksomhed er et interessant samtaleemne for de mange, er nok, at Coop er et stykke danmarkshistorie og gennem generationer har været en fast del af danskernes hverdag. Alle køber dagligvarer. Og mange er optaget af madspild, økologi, madens klimaaftryk, genanvendelse af emballage og ikke mindst, hvad varen koster, og om min lokale butik overlever.
Derfor er det afgørende, at vi udnytter potentialet i en demokratisk virksomhed, så flere af vores små 2 millioner medlemmer får lyst til at gøre deres indflydelse gældende. Den mulighed følger med, når dit medlemskab er mere end en kundeklub, nemlig et andelsbevis. Og fundamentet i Coop og brugsbevægelsen er de 3500 medlemsvalgte fra bestyrelserne i 500 af vores butikker. Vores demokrati, mangfoldighed og lokale forankring er selvfølgelig noget, vi er stolte af.
Vi har et unikt medlemsdemokrati, hvor du som medlem har mange måder at deltage på og kan bestemme lidt mere end i andre butikker. Sådan har det været i 157 år.Coop-formand Lasse Bolander
Har du en idé?
For dig som medlem betyder det, at alle vores Dagli’Brugsen, SuperBrugsen og Kvickly inviterer til årsmøder og generalforsamlinger i løbet af foråret. Mange hundrede butikker vælger at afholde årsmøder og generalforsamlinger i ugen, der begynder med mandag den 24. april. Dér fejrer vi demokratiet og giver dig mulighed for at mene noget, sige noget, bestemme noget og gøre noget, som giver mening for dig og din butik.
Den fælles demokratiuge viser, at vores butikker er mere end et indkøbssted. Du har mulighed for at bruge din stemme og indflydelse. Du kan vælge dine lokale bestyrelsesmedlemmer blandt andre medlemmer – eller selv stille op. Du kan dele din holdning med butikkens ledelse og få svar på de spørgsmål, som er vigtige for dig. Måske har du en idé, butikken kan bruge?
Vi har et unikt medlemsdemokrati, hvor du som medlem har mange måder at deltage på og kan bestemme lidt mere end i andre butikker. Sådan har det været i 157 år. Det er ikke en kortsigtet gimmick, der, drevet af marketing- og reklamebureauer, skal udnytte, at det er moderne at tale om fællesskab.
Medlemsdemokratiet består, selvom der er store forandringer på vej i Coop. Vi samler vores kræfter i færre kæder, men der vil stadig være en lokal bestyrelse med ildsjæle i både de mere end 300 største supermarkeder, som inden længe kommer til at hedde Coop, og i kæden af mindre og lokale butikker, som vi nu kort og godt vil kalde Brugsen. Brugsens og Coop-kædens succes afhænger af lokal opbakning og lokale bestyrelser, der binder medlemmerne – vores ejere – sammen med vores butikker og forretning.
Vi skal kunne investere i fremtiden og gøre vores forretning endnu bedre for dig som medlem
For når vi taler om medlemsdialog og involvering, er det et gensidigt forpligtende forhold. Vi er sat i verden for at varetage dine og andre medlemmers interesser – samtidig med at vi konkurrerer med vores dygtige konkurrenter på branchens andre parametre: Fair priser, ordentlige varer, service, kvalitet, økologi, mv.
I Coop sigter vi ikke efter at give et stort afkast. Vi har ingen ansigtsløs kapitalfond eller aktionærgruppe, der er klar til at tage flugten, når krisen spidser til. Men vi skal selvfølgelig kunne investere i fremtiden og gøre vores forretning endnu bedre for dig som medlem.
Min klare opfordring til dig er derfor: Hold øje med, hvornår din butik holder årsmøde eller generalforsamling. Giv din stemme til fællesskabet og kom med idéer til Coop og din egen butik.