Kender du Ra, kelvin og lumen? Det skal du vide, når du køber pærer
1. Ra beskriver pærens evne til at gengive farver
Ra-værdien kan optimalt være 100, hvilket gælder for dagslys og giver den allerbedste oplevelse. Halogenpæren har en høj farvegengivelse på op til 99, mens sparepæren typisk ligger lavere på mellem 80 og 90. Når det kommer til LED-pærer er der stor forskel. Mange af de billige er på niveau med sparepæren, men de bedste kan komme op på omkring 98-99.
2. Lumen beskriver lysstyrken i pæren
Tidligere målte man pærens lystyrke i watt. Men da man afviklede den traditionelle glødepære, gik man over til at måle mængden af lys, som pæren udsender, i lumen. En gammeldags glødepære på 40 watt lyser med omkring 470 lumen, mens en glødepære på 60 watt lyser med omkring 800 lumen. Når du skal vælge nye pærer til dit hjem, anbefaler energistyrelsen følgende:
- 800-1000 lumen til køkkenet og over spisebordet
- 470 lumen til stuen
- 250 lumen til soveværelset
3. Kelvin beskriver pærens glød
Ifølge forskningen har vi godt af køligt hvidt lys om morgenen og lys med en varmere glød om aftenen. De fleste pærer på markedet beregnet til hjemmet, ligger på mellem 2500 og 3200 kelvin, som er i den varme ende af farveskalaen. Du kan godt finde pærer til privat brug i klassisk design med en køligere farvetemperatur på omkring 6000 kelvin, som er på niveau med dagslysets, men de er sjældent i top, når det gælder farvegengivelse. Intelligent lys, der skifter fra køligt lys om morgenen, til en varmere glød om aftenen, er endnu mest udbredt på blandt andet hospitaler. Men det er muligt at skabe samme virkning hjemme i køkkenet og stuen. Eksempelvis har Phillips lanceret en række pærer, hvor du kan skifte mellem farvetemperaturer i spændet mellem køligt hvidt lys på 6000 kelvin til blødt varmt lys på 2200 kelvin. Et startsæt med 1-3 pærer og betjeningspanel ligger på mellem 250 og 900 kr.