Kend dit korn og find rundt i byg, havre, hvede, rug og spelt

Når du spiser kerner, kornotto, perler og brød, genfinder du glæden ved at smage på kerner af korn, mens du samtidig sætter kæbemusklerne på arbejde. Bliv klogere på de forskellige korn herunder.

Byg

Byg tåler kulde og er den mest geografisk udbredte kornsort. Byg stammer som hvede fra det område, der i dag er Irak. Den bliver lige som hvede sået om efteråret eller om foråret som henholdsvis vinterbyg og vårbyg. I dag bliver byg primært brugt til dyrefoder og som malt i ølproduktionen. Den bliver meget lidt anvendt som fødevare. Byg er en vigtig kilde til fosfor, kalium, kalcium og fibre. Den indeholder store mængder kostfibre, som kan sænke optagelsen af fedt og kolesterol. Desuden giver byg en god mæthedsfornemmelse.

Havre

Havre er den yngste af kornarterne, og i Norden kender vi den først fra bronzealderen. Havregrød er blevet spist i Europa gennem de sidste 3.000 år, og de ældste rester af havregryn er fundet i Mellemeuropa. Havre er en af de sundeste kornsorter på grund af de mange polyumættede fedtsyrer, som vi danskere mangler i vores kost, og et højt indhold af opløselige kostfibre, som gør, at havre lige som byg har en kolesterolsænkende effekt.

Hvede

Hvede er på verdensplan blevet dyrket i over 10.000 år og hører sammen med ris til verdens vigtigste fødeplanter. Den stammer fra Irak og blev senere udbredt til hele Mellemøsten og Europa. Hvede vokser bedst i mildt og fugtigt klima. Den findes både som vinterhvede, der sås om efteråret, og vårhvede, der sås om foråret. I Danmark dyrkes mest vinterhvede, da vårhvede kræver varme. Vårhvede giver mindre udbytte, men har bedre bagekvalitet end vinterhvede. Hvede bidrager med kulhydrat, protein og kostfibre samt jern, kalcium, magnesium, fosfor, kalium, B- og E-vitaminer samt fedtsyrer.

Spelt

Spelt er en tidlig hvedeart. Vi kalder den også for en urhvede, og blandt urhvederne er spelt den, der er nærmest beslægtet med almindelig hvede. Den kan vokse i køligt klima og har traditionelt været dyrket i bjergegne i Tyskland, Schweiz og Østrig. Spelt har gode bageegenskaber. Den indeholder meget gluten, men glutenstrukturen er, som i de andre urhveder emmer og enkorn, slappere end i almindelig hvede. Derfor er spelt lettest at bage med, hvis det blandes med andet hvedemel. Spelt har som de øvrige urhveder et højt indhold af proteiner, vitaminer, essentielle aminosyrer og mineraler.

Læs mere om