Kend dit fjerkræ

Hvad vejer en kalkun, hvor længe lever en gås, hvordan skal kyllingen steges?

Kalkun

Vægt for høner 5000 g. De slagtes, når de er 10 uger. Vægt for haner 12.000 – 16000 g. De slagtes når de er 16-20 uger. Er det mest kødfulde fjerkræ. Kan steges eller saltes og koges. Stegetid ca 30 min. pr kg ved 175 grader.

Høne

Vægt 1200 g - 2500 g. Alder ca. 1 ½ år, når den slagtes. Til suppe, hønsekødssalat eller høne i asparges. Har grovere kød, der smager af mindre end kyllingekød, men er mindre mørt. Desværre er høne en sjældenhed i dagligvarehandelen. Danske høner sælges til eksportmarkedet og erstattes i dansk madlavning ofte af kylling. Høne koges ca. 3 timer

Gås

Vægt 3000-7000 g. Slagtes når den er 9-16 uger. Kan ovnsteges eller saltes og koges til sprængt gås. Sælges fortrinsvis i november og december. En gås på 4000 gram steges 3-3 1/2 time ved 160 grader.

Poussin

Poussin er en lille type kylling, som vejer ca. 250-500 g ved slagtning.Kødet minder meget om kylling, men er mere mørt og delikat. Hele fugle er gode til ovnstegning eller braisering. Det er et godt trick at vikle fuglene med en skive tørret røget skinke eller bacon for at holde på saften og give ekstra smag. Beregn 1 poussin pr. pers. 400 g. steges i 30 min 180 grader.

Poulard

Vægt 1200-2000 g. Alder ved slagtning er 14 uger. Poularder er store opfedede kyllinger. Grydesteges 1-1 1/4 time ved 90 grader, ovnsteges ved 180 grader 1-1 1/2 time, Spis poulard ligesom du spiser kylling, for eksempel stegt, kogt eller grillet.

And

Vægt 1800-3000 g for 8 ugers ænder. 2400-3200 for 13 ugers ænder. And er velegnet til sprængning, ovnstegning eller grill. Stegetid ca. 3 timer ved 160 grader.

Kylling

Vægt 1200-1700 g. Hvis kyllingen er konventionel slagtes den, når den ca. 5 uger, hvis kyllingen er økologisk, slagtes den, når den er ca. 9 uger. Kan grydesteges, ovnsteges, grilles frituresteges eller koges. Stegetid 180 grader 1-1 ¼ time.

Læs mere om