Kan rengøringsmidler blive for gamle?

Ja, rengøringsmidler kan godt blive for gamle, er det korte svar. Men hvis du køber koncentrerede og miljømærkede produkter, eller midler med enten meget høj eller meget lav pH-værdi, burde de kunne holde flere år, forklarer Anne Grete Rasmussen, der er rengøringsekspert hos Bolius.

Har du mange rengøringsmidler, er der større risiko for, at du ikke når at bruge dem op, inden de bliver dårlige eller mister deres effekt. Køb derfor få rengøringsmidler, og brug dem helt op, inden du køber nye. 

De fleste rengøringsmidler kan holde 5 år

Der findes ikke krav om, at vaske- og rengøringsmidler skal datomærkes. Det betyder ikke, at de har ubegrænset holdbarhed, men mange af produkterne kan holde flere år. Det skyldes især, at de bliver tilsat konserveringsmidler, der får dem til at holde længere.

Ifølge rengøringseksperten Anne Grete Rasmussen vil de fleste rengøringsprodukter i dag formentlig kunne holde 5 år uden at blive dårlige. Men de aktive stoffer, der er i et rengøringsprodukt, kan fordampe eller miste effekten, hvis produktet står for længe. Effekten kan derfor gå af produktet.

Koncentrerede midler holder længst

Det er særligt rengøringsprodukter, der har et højt vandindhold, såsom sprays og andre flydende midler, der får tilsat meget konserveringsmiddel. Det skyldes, at det høje indhold af vand giver en større risiko for, at produktet kan gå i forrådnelse.

Vil du være sikker på, at dine rengøringsprodukter holder længe, skal du derfor gå efter de mest koncentrerede midler. Det kan f.eks. være vaskepulver i stedet for flydende vaskemiddel.

TIP: Bland din egen spray

Vil du spare penge og skære ned på dit plastik- og kemikalieforbrug, kan du blande din egen rengøringsspray. Du skal bruge:

  • ½ liter vand
  • 1 tsk. opvaskemiddel
  • 1 sprayflaske

Sprayen kan bruges som almindeligt rengøringsmiddel og glasrens.

Kilde: Anne Grete Rasmussen

Køb miljømærkede produkter – også for holdbarhedens skyld

Det er desuden en god idé at købe de rengøringsprodukter, der bærer et eller flere miljømærker, f.eks. Svanemærket og Astma-Allergi-mærket. Disse produkter indeholder de mindst belastende konserveringsmidler, eller også er produkterne så koncentrerede, at det ikke er nødvendigt at tilsætte konserverende stoffer. Derfor er de både gode for miljøet, for huden og har en god holdbarhed.

Vær opmærksom på, at de rengøringsmidler, der bryster sig af at være grønne, men ikke er miljømærkede, i mange tilfælde ikke indeholder konserveringsmidler. Derudover har de ofte et højt indhold af naturlige fedtsyresæber. Det gør, at der er en større risiko for, at de bliver harske. Det er ikke farligt at bruge et rengøringsmiddel, der er harskt, men det kan lugte grimt.

Syreholdige og basiske produkter har også god holdbarhed

Vil du have holdbare rengøringsmidler i køkkenskabet, er det yderligere klogt at købe de meget syreholdige eller de meget basiske produkter. Det kan f.eks. være eddikesyre, der har en meget lav pH-værdi, eller brun sæbe, der har en høj pH-værdi. Den høje eller lave pH-værdi forhindrer bakterier i at formere sig, hvorfor produkterne sjældent bliver dårlige.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Køb få produkter, og brug dem op

Selvom mange rengøringsprodukter kan holde længe, er det en god idé at købe få produkter og bruge dem helt op, i stedet for at have mange forskellige. Har du kun få rengøringsmidler, er der stor sandsynlighed for, at du automatisk får brugt dem op, inden de når at blive for gamle.

Kilde: Anne Grete Rasmussen, »Fru Grøn«, rengøringsekspert hos Bolius