10 fejl, du ofte begår, når du gør rent
Du lukker lågen på vaskemaskinen, så maskinen kommer til at lugte
Bakterier er glade for et fugtigt miljø, og lukker du lågen på vaskemaskinen, når du er færdig med at vaske, giver du bakterier optimale vækstbetingelser. Bakterierne kommer især, hvis du ikke doserer dit vaskemiddel korrekt.
Bruger du for meget vaskemiddel i forhold til, hvor meget tøj der er i maskinen, eller hvor kalkholdigt vandet er i dit område, kan der sætte sig en fedtet hinde på ydersiden af vaskemaskinens tromle. Det er her, bakterierne sætter sig.
Du glemmer at vaske håndtag på køleskabet, fryseren og grebene på køkkenlågerne
Håndtaget på køleskabslågen og på fryseren skal rengøres tit. Hver gang du rører ved noget, opsamler du bakterier – og afsætter bakterier. Måske har du ikke været grundig med håndvasken efter toiletbesøget, eller måske har du rørt ved råt kød og glemt at vaske fingre, inden du tager flere ingredienser ud af køleskabet.
Sørg for at rengøre greb og håndtag, gerne hver dag. På den måde spreder du færre bakterier og mindsker risikoen for at sprede smitte, hvis en af jer i husstanden er småsyg.
Husk også at vaske knapperne på ovn og mikrobølgeovn.
Du er for utålmodig med wc-rens og andre rengøringsmidler
Giv rengøringsmidlerne tid til at virke. Lad wc-rens sidde i kummen i 10 minutter, og lad glasrens sidde et halvt minut. Når du lader rengøringsmidlerne virke, sparer du knofedt.
Pletter og skidt er meget nemmere at tørre af.
På samme måde kan du også lade afkalkningsmidlet sidde lidt og virke på fliserne, inden du skrubber kalk af i brusenichen eller på badekarret.
Du rengør ståloverflader med glasrens
Skinnende overflader på stålfronten på køleskabet, ovnen eller opvaskemaskinen fås nemt ved at bruge en omgang glasrens.
Glasrens er god til at give blanke overflader, men midlet fjerner ikke bakterier som de fleste rengøringsmidler. Brug derfor rengøringsmiddel eller opvaskemiddel i vand til at desinficere – bagefter kan du gøre overfladen fin og skinnende.
Du blander ikke bestikket i opvaskemaskinen
Stil ikke bestikket sorteret i opvaskemaskinens bestikholder. Står skeer kun sammen med skeer eller gafler med gafler, så er der risiko for, at de »skygger« for hinanden, når vand og sæbe skal virke.
Stil bestikket helt tilfældigt i holderen, det giver renere bestik.
Du pudser vinduer i solskin
Beskidte vinduer afsløres nemt af solskin, men lad være med at benytte lyset til at pudse vinduerne. Varmen fra solens stråler vil få vand og sæbe til at fordampe hurtigt fra vinduet. Det efterlader nemt striber, som du skal bruge tid og kræfter på at fjerne igen bagefter.
Rene vinduer får du altså med mindst arbejde, hvis du pudser vinduer en dag med overskyet vejr, eller hvis solen ikke skinner direkte på ruden.
Læs: Sådan får du rene ruder uden striber
Du glemmer rengøringshandskerne
Uanset hvor miljøvenlige rengøringsmidler du bruger, er det altid hård kost for huden at blive udsat for sæber og rengøringsmidler.
Huden er nemlig hurtig til at absorbere væsker, som du stikker hænderne i, og selvom sæben eller rengøringsmidlet er miljømærket, vil sæbe altid fjerne fedt – og dermed også fjerne hudens naturlige fedtstoffer. Det giver røde og tørre hænder.
Brug derfor altid rengøringshandsker.
Du skrubber i fastbrændt snavs
Skrubber du hårdt på panden eller bunden af gryden, måske endda med en stålsvamp, hvis der er fastbrændt snavs, gør du det forkert. Stålsvampe laver små ridser i overfladen.
Vaskepulver i gryden hjælper med at opløse fastbrændt snavs. Hæld en skefuld ned i gryden eller panden, hæld vand over. Vandet bør ikke være over 50 grader, så virker enzymerne ikke.
Du overfylder vaskemaskinen
Pak ikke vaskemaskinen for hårdt, når du stopper snavsetøjet i tromlen. Mange begår den fejl, at de overfylder vaskemaskinen, men er vaskemaskinen fyldt til bristepunktet med håndklæder, sengetøj eller jeans og T-shirts, bliver tøjet ikke ordentligt rent.
Tøj skal kunne bevæge sig rundt i tromlen, når vaskemaskinen har taget vand ind. Kun på den måde kan vand og sæbe fordele sig godt nok i alt tøjet.
Du skifter for sjældent støvsugerpose
Skifter du ikke støvsugerpose jævnligt, forringer du støvsugerens sugeevne. Husk at skifte posen, inden den er pproppet med støv, dyrehår og hvad den ellers har samlet op på dit gulv.