Kan man rose for meget?

Rosen skal komme fra den rigtige afsender og skal ikke være tvungen, ellers kan det være bedre helt at udelade komplimenterne.

Vær gavmild med rosen - men sørg for at den rammer de rigtige og på de rigtige tidspunkter.

Kan du være for generøs med rosen?

Ja, man kan godt rose for meget. Alt for meget ros kan blive slesk, og ros på de forkerte tidspunkter eller i de forkerte relationer kan være upassende. Det forklarer Heidi Jønch-Clausen, der blandt andet er retoriker og underviser i ledelseskommunikation.

»Vi skal ikke gå rundt og rose hinanden hele tiden, for så mister rosen sin betydning. Vi skal rose for det ekstraordinære,« siger Heidi Jønch-Clausen.

Ros gør, at vi udvikler os

Men dér er det også vigtigt, at vi husker at rose. Ros får os nemlig til at føle os set og anerkendt, og både derhjemme, på arbejdspladsen og i andre sociale sammenhænge er ros vigtig for, at vi trives og udvikler os, forklarer eksperten. Dog giver det kun mening at rose, når vi er i en situation og en relation, hvor vi er kvalificerede til det.

»En chef kan for eksempel rose sin medarbejder, hvor det modsatte vil virke malplaceret,« siger hun.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ros må ikke være tvang

Rose-runder på skoler og arbejdspladser kan være et eksempel på, at man bliver tvunget til at rose, selvom man ikke umiddelbart har noget pænt at sige. 



»Så kommer man ofte til at sige, at »du er blevet bedre til…«, og det er faktisk kritik forklædt som ros,« forklarer psykolog Julie Rysgaard Tamakloe.

Ifølge Julie Rysgaard Tamakloe, der er psykolog og specialist i psykoterapi, kan ros – eller anerkendelse, som hun foretrækker at kalde det – forstås som en del af dannelsesprocessen. For når vi bliver rost, får vi lyst til at gøre mere af det, vi bliver rost for. Men når vi roser, skal vi ikke kun sige, at noget er »godt klaret«. Vi skal også fortælle, hvorfor vi synes, at det er godt klaret.

Husk at forklare baggrunden for rosen



»Hvis rosen ikke bliver begrundet, bliver den ligegyldig og kan i værste fald få negative konsekvenser. Ved for eksempel at rose vores børn, i stedet for at være sammen med dem, lærer vi dem hele tiden at have et blik på sig selv og evaluere sig selv udefra. Det er ikke nødvendigvis sundt,« siger Julie Rysgaard Tamakloe.

For både børn og voksne kan det desuden være ubehageligt at blive evalueret, hvis man ikke troede, at man var i en situation, hvor man skulle måles og vejes. Også selvom evalueringen er positiv. Nogle kan endda føle, at det at få ros skaber nye forventninger til dem, og det kan føles som et pres.