Redaktionen anbefaler






Lad være med at kigge på mobiltelefon eller computer om aftenen, især hvis du risikerer at blive optaget af en arbejdsmail eller en mail fra en ven. Hvis tankerne flyver af sted, er det svært at falde i søvn.
Det er ikke kun forbeholdt inkarnerede A-mennesker at springe energisk ud af sengen om morgenen. Det handler om at gradbøje sin døgnrytme, og den er man i vid udstrækning selv herre over.
Vi er født med forskellige døgnrytmer. A-menneskers indre ur er indrettet på, at døgnet måske kun er på 23 timer, og derfor bliver de hurtigt trætte om aftenen. Til gengæld vågner de tidligt om morgenen. B-mennesker har det omvendt. Deres døgn er måske på 25 timer, og derfor har de svært ved at komme i seng til fornuftig tid om aftenen og vil helst sove længe om morgenen.
»Men uanset om man er A- eller B-menneske, kan man selv i høj grad påvirke sit søvnmønster og sin døgnrytme,« fortæller Solveig Rasmussen, der er søvnterapeut hos Skødstrup Lægepraksis, hvor hun hjælper patienter med søvnproblemer ved hjælp af kognitiv adfærdsbehandling frem for sovemedicin.
Solveig Rasmussen har en række gode råd til folk, der gerne vil være mere morgenfriske.
Hun foreslår, at man fremrykker både sin morgenmad, løbetur, aftensmad og naturligvis tidspunktet for at gå i seng. Når man spiser aftensmad tidligere, vil man også blive tidligere træt.
Motioner ikke senere end 2 til 3 timer før sengetid. Kroppen skal have tid til at falde ned igen.
Vær tålmodig. Du kan sandsynligvis ikke ændre din døgnrytme på en enkelt uge. Det tager tid for kroppen at vænne sig til det nye mønster.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10