Jo, det kan faktisk være farligt at holde et nys inde - og andre ting, du ikke vidste om nys

Den er god nok, når nogen siger, at det kan være farligt at holde et nys inde. Et nys kan nemlig komme med over 1000 km/t, og derfor er det bedst at lukke det ud, når det kommer. Samvirke har spurgt professor og overlæge Christian von Buchwald om, hvilke påstande om nys der holder, og hvilke der ikke gør.

Der er fart på et nys, så hold det ikke inde. Hvis du vil undgå at sprede bakterier, kan du nyse i din albue.

Nyset renser

»Nys er en refleks, som har til formål at rense luftvejene, specielt næsen og de øvre luftveje. Vi kan ikke selv styre denne refleks, som opfattes som et forsvarsværk mod noget indtrængende, det være sig forurening, pollen eller et fremmedlegeme.« Det forklarer Christian von Buchwald, som er professor og overlæge ved Øre-Næse-Halskirurgisk Klinik på Rigshospitalet.

Sådan foregår et nys: 

Reflektorisk lukkes øjnene efterfulgt af en dyb indånding, hvorpå stemmebåndene lukker sammen. Et stort overtryk dannes i forbindelse med, at bryst- og mavemuskler presser luften op mod de lukkede stemmebånd. Når stemmebåndene så åbner sig, kommer nyset med en hastighed på mellem 150 og over 1000 km i timen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kan man være disponeret for at nyse mere end normalt?

Ja, det kan man. Vi har læst om enkelte familier med neurologiske sygdomme, der får dem til at nyse mere end andre, men det er meget sjældent og ikke kortlagt. Det er med andre ord ikke noget, den praktiserende læge møder i dagligdagen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Er det rigtigt, at nys kan udløses af at plukke øjenbryn eller næsehår?

Ja, begge dele kan udløse nyserefleksen. Det er følenerverne i næsen, der aktiverer nyserefleksen.

Er det farligt at holde et nys inde?

Ja, der er udgivet en såkaldt oversigtsartikel i et lægetidsskrift i 2019, hvor man har set på alle tilfælde, der er publiceret i tiden fra 1948 til 2018. Her har man fundet 52 alvorlige skader, hvor patienterne blandt andet har blæst luft ud i huden i ansigtet og øjenhulerne, eller har fået blødninger i huden og i slimhinderne i halsen og lungerne. Det skyldes jo, at trykket i luftvejene bliver meget højt, hvis man holder munden lukket. Det skal dog siges, at i en tredjedel af disse tilfælde var folk i forvejen syge, fx havde de brud på ribben eller næse og ansigt.

Passer det, at man nyser lettere, når man ser mod lyset? 

Ja, det gør det, og det har faktisk et navn, nemlig ACHOO-refleksen. Den fungerer i samarbejde med pupillerne, når der kommer skarpt lys, og den øger altså risikoen for at nyse.

Kan man gøre noget for at nyse mindre?

Ja, fx kan nys forårsaget af høfeber behandles. Hvis man har tendens til at nyse, når man fjerner hår fra næsen, kan det undlades. Og hvis man nyser, når man går fra et meget mørkt til et meget lyst rum, kan man jo forsøge at undgå dette. Der findes også eksempler på, at man nyser, hvis maven er fuld. Så kan man prøve at undgå at fylde maven helt så meget. Og hvis man eksempelvis lider af infektion i næse- og bihuler, kan det også behandles. 

Er det rigtigt, at et godt nys giver samme følelse som god sex?

Ja, formentlig grundet den kraftige udladning, der kommer, når vi nyser. Og det er beskrevet, at seksuel opstemthed kan udløse nyserefleks. Det var velkendt allerede tilbage i det gamle Grækenland, at der er sammenhæng mellem følelsen af at nyse og seksuel opstemthed, men det kan ikke helt forklares.

Vi har i mange år hørt, at det er mere hygiejnisk at nyse i ærmet frem for i hånden. Forskere har for nylig sat spørgsmålstegn ved den påstand, men passer den?

Ja, det er sandt, at hvis man nyser ind i albuen, bliver virus og bakterier samlet derinde. Men det er altså mere hygiejnisk end at nyse ud mod hænderne eller frit i rummet med risiko for smitte af andre.. Vasker man hænderne umiddelbart efter at have nyst i ærmet/albuen – og inden der røres ved dørhåndtag, andre personer og så videre – er det formentlig godt.

Kilde: Christian von Buchwald, professor og overlæge ved Øre-Næse-Halskirurgisk Klinik på Rigshospitalet.