Hvorfor brænder det, når jeg spiser chili?
Chili aktiverer en smertereceptor
Det, der gør chilierne stærke, er stoffet capsaicin. De hvide frøvægge inde i chilien indeholder mest capsaicin, og stoffet påvirker vores smertesystem. Chili er altså ikke en stærk smag, men en brændende smerte.
»Når vi spiser capsaicin, aktiverer vi den samme smertereceptor, som når vi spiser varm mad. Der bliver sendt et advarselssignal for at fortælle, at der er noget, der skader kroppen,« forklarer Michael Frøst, lektor i sensorik på Københavns Universitet.
Smertesansen er også forbundet til mundhulen, næsen og øjnene, og derfor kan man opleve, at det brænder på tungen, eller at øjnene løber i vand. I et forsøg på at komme af med smerten er kroppens naturlige reaktion at hoste, hikke, kaste op, nyse og klø.
Samtidig påvirker capsaicinen også kroppens udskillelse af stresshormoner, og for at være i stand til at reagere hurtigere skaber kroppen energi og dermed varme ved at øge fedtforbrændingen. Derfor begynder sveden også ofte at pible frem, når vi spiser stærk chili.
Det er ikke farligt, selvom det gør ondt
Kroppen går i alarmberedskab, når capsaicinen aktiverer smertereceptoren, men chili laver ikke nogen skader på cellerne og er ikke farligt.
»Når du har den brændende fornemmelse i munden, kan du ikke mærke eller smage andet, men der sker ikke nogen skade på dine smagsløg. Når smerten er aftaget, er alt tilbage, som det var før,« forklarer Michael Frøst.
Et af buddene på, hvorfor vi overhovedet kan lide at spise stærk mad, er faktisk, at der bliver udskilt endorfiner, når smertesansen bliver aktiveret. Endorfiner bliver også kaldt »kroppens morfin« og har en smertedæmpende effekt og giver os en oplevelse af velbehag, hvilket netop skulle være svaret på, hvorfor vi udsætter os for chilismerten.