Hvordan var vejret på din fødselsdag?

Regner det altid på din fødselsdag – eller føles det sådan? Et arkiv over Danmarks vejr kan fortælle dig om vejret på en bestemt dag mere end 100 år bagud i kalenderen.

DMI's vejrarkiv kan fortælle dig om, hvordan vejret var på bestemte dag tilbage til 2011 - mens de offentlige amerikanske vejrarkiver kan gå mere end 100 år tilbage. På skribentens fødselsdag har der været alt mellem snevejr og højt solskin, og temperaturer mellem minus 10 og plus 10 grader.

Regner det altid?

Synes du altid, at det er efterårsvejr, når du holder sommerferie? Eller bliver du drillet med, at du må have været slem, fordi det altid regner på din fødselsdag? Nu kan du tilbagevise drillerierne – og du kan tjekke, om vejret virkeligt var voldsomt trist i dine tidligere sommerferier. 

DMI har et vejrarkiv på sin hjemmeside, hvor du kan se data for vejret på bestemte dage helt tilbage til 2011. Vejrdagbogen er delt op på større byer, så du kan altså ikke se, hvordan vejret var lige i din baghave, men du vil formentlig nemt kunne finde den nærmeste by.

Du kan også sammenligne temperaturen med gennemsnittet for perioden 1961-1990 eller senere. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Koldt, ikke meget sol på skribentens fødselsdag

Vejrarkivet viser, at på skribentens 25 års fødselsdag var vejret sådan:

Temperaturen svingede i løbet af døgnet mellem -5 og +4 grader, der faldt 5 mm nedbør, vinden var i vest med cirka 5 m/s og solen skinnede 3 timer. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug amerikanske vejrarkiver og få detaljerede data

Er du nysgerrig for at finde vejret mange, mange år tilbage, kan du bruge det arkiv, som det amerikanske National Centers for Environmental Information (NCEI) har tilgængeligt. Du kan blandt andet gå tilbage og se vejret i Danmark under 1. Verdenskrig eller vælge bestemte dage. 

Du udfylder formularen på NCEI's hjemmeside og udfylder din mailadresse, hvorefter der sendes en mail til dig med et download-link. NCEI svarer til en mellemting mellem DMI og Naturstyrelsen og er altså et offentligt organ under den amerikanske regering, så du skal ikke frygte spam i mailindbakken. 

En lidt mere brugervenlig men måske mere usikker tjeneste er Metrologix

Artiklen blev opdateret med nye tjenester og links i maj 2019. Artiklen blev udgivet første gang i 2013. 

Læs mere om