Hvordan undgår jeg bakterier i risengrød?

Kan der være bakteriesporer i færdiglavet risengrød?

En varm grød er sagen, men husk at køle den hurtigt ned, hvis den skal genbruges.

?

Hvad gør man for at undgå bakterier i færdig risengrød, som kan købes i plastpølser? Det samme gælder færdig risalamande, som man kan købe i plastbægre. Hos os har vi i forbindelse med julen, i mindst 35 år, spist risalamande i 4-5 dage efter, den var lavet.

Ulrick Jensen, Aarhus

Svar fra Leif Skibsted

Ved industriel fremstilling af risbaserede desserter er råvarekvaliteten meget vigtig, og til produktionen anvendes omhyggeligt rensede ris for at mindske forurening som bakteriesporer.

Så snart risene er kogt og tilsat frugt, mælk eller flødeskum, bliver desserterne kølet hurtigt ned og skal holdes ved køleskabstemperatur.

Nogle risbaserede desserter tilsættes kaliumsorbat (E202) som konserveringsmiddel for at beskytte produktet mod fremvækst af sygdomsfremkalende bakterier. Det er det samme konserveringsmiddel, som anvendes til brød for at forhindre slimdannelse i krummen under opbevaring. I private køkkener og i restaurantkøkkener er hurtig afkøling og opbevaring i køleskab absolut påkrævet. Sygdomsudbrud har kunnet spores til sjusk med afkøling.

Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om