Hvordan mærker man kaliummangel?

Hvad er mangel på kalium?
?

Hvilke symptomer kan der opstå ved mangel på kalium?

Vigdis Andreasen, Kokkedal

Svar fra Per Brændgaard

Mangel på kalium vil især give nerve-forstyrrelser, muskelsvækkelse og hjerteproblemer. Den hyppigste årsag til et tab af kalium er vanddrivende medicin, men det kan også ske ved diarré og i forbindelse med nogle sygdomme. Mangel på magnesium og meget højt indtag af lakrids kan også øge tabet af kalium.

Det er meget sjældent i vores del af verden, at mangel på kalium skyldes lavt indtag af kalium. Normal vestlig kost indeholder fire gange mere kalium, end kroppen kan klare sig på. Et hyppigt og overset symptom på mangel på kalium er forhøjelse af blodtrykket med dertil hørende forøget risiko for hjerte-kar-sygdom. Det sker, når kosten indeholder forholdsvis lidt kalium og forholdsvis meget natrium. Det sker i praksis hos mennesker, der spiser meget lidt frugt og grønt (som fra naturens side har et højt indhold af kalium) og meget saltrig mad.

Selve forholdet mellem natrium og kalium i kosten påvirker blodtrykket. Natrium øger, mens kalium sænker blodtrykket.  I nogle former for sundere salt er noget  natrium erstattet med kalium netop for at opnå denne effekt.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.