Hvordan gøres avocadoerne spiseklare?

Avocadoer modner på samme måde som bananer. Modningen sker igennem et kortvarigt klimakterium, som er en naturlig proces

De spiseklare avokadoer er uden kemi.

?

Det er en stor lettelse at kunne købe spiseklare avocadoer i Brugsen. Jeg får dog den mistanke, at man anvender kemi for at modne dem samtidigt. Kan I fortælle, hvordan man gør?

Jarne Nielsen

Svar fra Leif Skibsted

De spiseklare avocadoer er modnet gennem en naturlig proces. Avocadoer modner på samme måde som bananer. De er umodne og holdbare i lang tid, men når modningen først går i gang, sker det gennem et kortvarigt klimakterium, hvor smag og næringsværdi er optimal, efterfulgt af hurtige kvalitetsforringelser.

Disse såkaldte klimakteriske frugter danner luftarten ethylen under modningen. Modningen af de avocadoer, der i dag sælges modnede, sættes i gang ved at øge temperatur og luftfugtighed, der fremmer den naturlige udvikling af ethylen.

Modningen bliver hermed selvforstærkende, men kan bremses ved udluftning, der fjerner ethylen, for at opnå holdbarhed under transport og optimal modenhed ved salg i butikken.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet

Læs mere om