Hvordan får jeg min aske spredt over havet?

Askespredning over åbent hav er et alternativ til en klassisk begravelse eller bisættelse på en kirkegård. Vil du gerne have spredt asken over havet, kan du skriftligt registrere dit ønske.

Hvis du på forhånd ønsker det, kan dine efterladte sprede din aske over åbent hav. Det er ikke tilladt at få spredt sin aske over en sø.

Du skal nedskrive et ønske om askespredning

Hvert år er der mange danskere, der fravælger en klassisk begravelse på kirkegården. I stedet bliver deres aske spredt over åbent hav. Er askespredning over åbent hav noget for dig, kan du skrive det ned og lægge papirerne blandt de papirer, som dine efterladte skal bruge. 

Selvom der ikke foreligger et skriftligt ønske, kan der gives tilladelse

Normalt er det et krav, at man skal have nedskrevet sit ønske på forhånd.

Er der ingen tvivl om, at den afdøde udtrykkeligt havde ønsket at få sin aske spredt over havet, kan begravelsesmyndigheden give tilladelse til, at asken kan spredes over havet, selvom der ikke foreligger et skriftligt ønske. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

De efterladte kan selv ro ud eller tage med færgen

Der er ikke noget krav til, hvordan du kommer ud til det sted, hvor du skal sprede asken.

Du skal du huske, at det skal være åbent hav og ikke over en sø. Du kan altså selv ro ud eller spørge en færge, om du kan få lov at sprede asken, mens den er i ruten. Vigtigst af alt er, at man ikke vækker opsigt. 

Inden spredningen af asken skal du vide følgende:

  • Spredning af asken skal foregå over åbent vand, det vil sige over havet eller over større fjorde eller bugter.
  • Det er ikke tilladt at sprede asken over en sø.
  • Det er ikke tilladt at sænke en urne med aske i havet.
  • Spredning af asken efter afdøde skal foregå på en sømmelig måde, herunder at handlingen foretages på en måde, der ikke vækker opsigt.

Kilder: Kirkeministeriet og personregistrering.dk

Læs mere om