Hvor sund er kokosolien?

Hvad er egentlig indholdet af de forskellige fedtsyrer i kokosolie - og er der nogle af dem, der er særligt sunde?

Kokosolie har ry for at være sundt, men indeholder meget mættet fedt, som ikke er så godt

?

Jeg har fået at vide, at kokosolie, som jeg har fra Urtekram, har en høj sundhedsværdi. Jeg vil gerne spørge til procent-indholdet af mættede og umættede fedtsyrer i denne olie, som er i fast form både i og uden for køleskabet? Samt om kokosolie indeholder omega 3-fedtsyrer eller andre sunde fedtsyrer? 

Morten Bruun

Svar fra Leif Skibsted

Kokosolie indeholder over 90 procent mættet fedt og under 3 procent flerumættet fedt og slet ikke de gavnlige omega 3-fedtsyrer. Erstatning af rapsolie eller olivenolie med kokosolie strider derfor mod de officielle kostanbefalinger. Kokosoliens indhold af den kortkædede laurinsyre øger kolesteroltallet, og der er ikke dokumentation for, at kokosolie beskytter mod hjerte-kar-sygdomme.

Kokosolie anbefales ofte som stegeolie, fordi kokosolie ikke bliver harsk og derfor ikke danner farlige oxidationsprodukter ved opvarmning og heller ikke danner transfedt. Vælger man kokosolie som stegefedt, skal man dog afdryppe det stegte omhyggeligt og ikke lave sauce af stegefedtet for at undgå indtag af de mættede fedtstoffer. Kokosolie var tidligere den vigtigste fedtkilde for mange af de oprindelige beboere på øerne i det sydlige Stillehav. De var, før indflydelse fra vestlig livsstil og vestlig kost, typisk slanke. Det gav anledning til forestillinger om, at de korte mættede fedtsyrer i kokosolie øger forbrændingen og derfor virker slankende.

Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om