Hvis du ikke tåler laktose, kan du godt spise ost
Laktosen forsvinder sammen med vallen
Hvis du ikke kan tåle mælk på grund af laktose, behøver du ikke at undvære alle slags mejeriprodukter. Oste og syrnede mejeriprodukter indeholder mindre laktose end den usyrnede friske mælk og fløde.
Der er ikke ret meget laktose i hytteost, salatost og andre hvide oste, da laktosen bliver i vallen under ostefremstillingen.
Mælkesyrebakterier nedbryder laktose i oste, der lagres
Gule halvfaste skæreoste som Danbo indeholder endnu mindre laktose end hvide oste. Mælkesyrebakterier nedbryder laktosen under ostenes gæring og modning. Vellagrede hårde oste som parmesan indeholder slet ikke laktose.
De fleste laktoseintolerante kan tåle syrnede produkter
De fleste laktoseintolerante kan godt tåle små mængder laktose og kan drikke syrnede mælkeprodukter.
Der sker ikke varig skade, hvis man indtager laktose, selv om man er laktoseintolerant. Man får det højst dårligt.
Mange tåler 1,5-2,5 dl mælk ad gangen uden at føle ubehag. Det svarer til 7-12 gram laktose.
Så meget laktose indeholder produkterne
- 2 dl letmælk: 9,4 g laktose
- 2 dl kærnemælk: 7,3 g laktose
- 2 dl ymer: 6,6 g laktose
- 2 dl yoghurt 5,0 g laktose
- 50 g hytteost: 0,5 g laktose
- 50 g fetaost: 0,3 g laktose
Så meget laktose indholder mælketyper i procent
Modermælk 7,0%
Komælk 4,8%
Kamelmælk 4,4%
Gedemælk 4,4%
Fåremælk 4,8%
Søløvemælk 0,0%