Hvilke pligter har jeg som Airbnb-lejer?

Kufferten er pakket, og du har lejet lejlighed igennem Airbnb. Du træder ind ad døren og rammer en porcelænsvase i gangen, som falder på gulvet. Hvad gør du? Samvirke guider dig til, hvilke forpligtelser der følger med, når du lejer andres bolig.

Airbnb giver nye muligheder for at finde en unik bolig at bo i på ferien, men vær opmærksom på, hvordan du er forsikret, hvis du kommer til at ødelægge noget. 

Forsikringer dækker ikke nødvendigvis skader

Hvis du spilder et glas rødvin på udlejers hvide sofa eller ødelægger en dyr tallerken, kan du være heldig, at det er dækket af din ansvarsforsikring. Men det kan du ikke være sikker på, da det kan variere fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Derfor er det en god idé at undersøge, hvordan du er dækket, inden du lejer en bolig, siger Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet Tænk:

”Én af udfordringerne ved deleøkonomiske tjenester er, at de bryder med det traditionelle marked, og grænserne bliver mere flydende. Derfor kan der være situationer, hvor man tror, man er dækket, og så står man pludselig med håret i postkassen. Mit bedste råd er derfor, at man kontakter sit forsikringsselskab, før man lejer eller udlejer en bolig.”

God stil

Aflever boligen, som du selv fandt den

Det er altid god stil at efterlade boligen, som den så ud, da du trådte ind ad døren. Udlejeren har mulighed for at give dig en anmeldelse, når du har tjekket ud, og det er en fordel med positive anmeldelser, hvis du skal leje en bolig igen.

Anmeld boligen

Hvad enten du synes, sengen var meget hård, eller udlejeren var enormt fleksibel og nem at komme i kontakt med, så kan det være en god idé at skrive det i en anmeldelse til udlejeren. Så hjælper du fremtidige lejere med at træffe deres boligvalg.

Pas på smykker, samlinger og selvforskyldt beruselse

Hos Alka er du som lejer dækket af din ansvarsforsikring, hvis skaden sker inden for de første 60 dage af låne- eller lejeperioden. Forsikringen dækker skader på ferieboligen og inventar, som kan betegnes som almindeligt privat indbo. Men sker der skader på guld, sølv, smykker eller store specialsamlinger, dækker forsikringen ikke. Så pas på med at ødelægge udlejers samling af Elvis-plader eller modeltog. Er skaden sket med forsæt, eller har du været beruset imens, er du heller ikke dækket.

Hos Tryg dækker lejers ansvarsforsikring også, her gælder det dog kun de første 30 dage af lejeperioden ved pludselige skader, og Tryg dækker ikke skader på guld, sølv, smykker og bygningsdele. Så hvis du ødelægger en toiletdør eller ridser udlejers gulv, dækker forsikringen ikke.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Udlejers indboforsikring dækker formentlig ikke

Når du ødelægger noget i udlejers bolig, skal du ikke regne med, at udlejers indboforsikring dækker skaden. Det bliver nemlig fra forsikringens side betragtet som om, udlejer selv har inviteret folk ind, ligesom hvis man inviterer venner på besøg. Derfor dækker indboforsikringen ikke, hvis noget går i stykker, bliver stjålet eller udsat for hærværk. Udlejer kan med fordel udvide sin forsikring, så den dækker over de tilfælde. Spørg derfor ind til, hvordan han/hun er dækket, hvis du ødelægger noget.

Vidste du, at?

Du kan få refunderet beløbet for boligen eller få tilbudt en lignende bolig, hvis:

  • Udlejeren ikke giver dig tilstrækkelig adgang til boligen
  • Boligen ikke lever op til beskrivelsen på hjemmesiden (for eksempel antal soveværelser)
  • Boligen er uren, usikker, eller der er kæledyr, som der ikke var informeret om

Beløbet afhænger dog af, hvilket problem du har oplevet, og du skal senest kontakte Airbnb 24 timer efter ankomst. 

”Værtsgaranti” fyldt med betingelser

Hos Airbnb kan man søge om at få dækket sine skader på op til 6 millioner kroner igennem deres ”værtsgaranti”, men det er langtfra alle skader, der går ind under garantien. Garantien er ikke en forsikring, og Forbrugerrådet oplyser, at værtsgarantien er fyldt med undtagelser og betingelser, som er kryptiske og svære at leve op til.

På Airbnbs hjemmeside skriver de, at værtsgarantien ikke dækker ”rimelig slitage”. Samtidig er garantien designet til at beskytte mod sjældne tilfælde af skader. Et ødelagt glas er for eksempel ikke dækket. Derudover kræver Airbnb, at udlejer politianmelder krav på mere end 300 dollar, for at garantien kan dække. Det betyder, at hvis du som lejer spilder rødvin på udlejers sofa, som har kostet mere end omkring 2000 kroner, så skal udlejeren anmelde det til politiet først.

Udlejer kan kræve sikkerhedsdepostitum

Nogle udlejere kræver et sikkerhedsdepositum, som du som lejer er forpligtet til at betale, hvis noget bliver ødelagt, og værten gør krav på depositummet. Udlejeren kan gøre krav på sikkerhedsdepositummet inden for 14 dage, efter du er tjekket ud.

Sørg altid for at betale depositummet via Airbnb og ikke udenom på andre betalingstjenester, så du undgår at blive snydt og samtidig er dækket under Airbnb's service- og refusionsvilkår.

 

Kilde: Alka.dk, Airbnb.dk, Jakob Steenstrup, Forbrugerrådet Tænk, Christian Kehler, rådgiver, Tryg, Sebastian Knudsen, konsulent, Alka