Studerende? Få styr på forsikringerne

Hver tredje unge fravælger forsikring, når de flytter hjemmefra. Men uden indboforsikring kan det være dyrt, hvis du skader andres ting eller er ansvarlig for en ulykke, hvor andre bliver uarbejdsdygtige. Det fortæller Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent i Forsikring & Pension.

Indboforsikringer dækker hvis du mister ejendele på grund af brand, indbrud og tyveri.

Er du under 21 år, betaler dine forældre indboforsikringen

Indboforsikringen dækker, hvis du er udsat for indbrud eller tyveri – eller hvis dine ting bliver ødelagt af en brand eller en vandskade. Trods navnet dækker indboforsikringen ikke bare møbler og det, du ellers har derhjemme. Den dækker også eksempelvis også din cykel, computer, iPad, mobil, mærkevaretaske, briller - de ting, du har med på farten til daglig, eller tager med på rejse/ferieEn regel betyder, at du er dækket af dine forældres indboforsikring til du fylder 21 år. Også selvom du ikke bor hjemme længere. Indboforsikringen dækker dog kun så længe, du bor i Danmark.

Ansvarsforsikring

Gør du skade på andre eller andres ting, skal du betale det, du har ødelagt. Kommer du måske til at køre en fodgænger ned, når du selv er på cykel, skal du betale erstatning til den, der har fået påført skaden. Det kan være en ny cykel – men også erstatning for mén og tabt arbejdsfortjeneste, hvis vedkommende får en stor fysisk skade. Og det kan være dyrt.En ansvarsforsikring dækker de skader, du laver på andre eller på andres ting. Stort set alle indboforsikringer har indbygget en ansvarsforsikring, men husk at tjekke, når du tegner dine forsikringer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ulykkesforsikring

Kommer du selv galt af sted, er det godt at have en ulykkesforsikring. En ulykkesforsikring dækker, hvis du får varige, fysiske mén ved uheld – og kan hjælper med erstatning, hvis du ikke kan vende tilbage til dit arbejde. En ulykkesforsikring kan måske også dække dig, når du er i laboratoriet på studiet.En heltidsulykkesforsikring dækker hele døgnet. Husk at oplyse hvad du studerer og arbejder med i fritiden. En fritidsulykkesforsikring dækker kun, når du holder fri. Uheld der opstår på arbejde eller på studiet er ikke dækket.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Rejseforsikringer

En rejseforsikring dækker udgifter til behandling og hjemtransport – og i nogle tilfælde også medicin, hvis du bliver syg i udlandet. Skal du rejse i Europa, skal du være opmærksom på, at det gule sygesikringskort ikke længere dækker, hvis du bliver syg.  Du har i stedet samme rettigheder til behandling, som borgerne i det land, du opholder dig i. Læs artiklen: Hvor meget skal du selv betale, hvis du bliver syg i udlandet?

Skal du længere væk på ferie, flytter du til udlandet eller skal du på studierejse, skal du have en rejseforsikring.

Sammenlign pris

Forbrugerrådet og brancheorganisationen Forsikring & Pension har sammen lavet en prissammenligner, der kan give dit et overblik over forsikringspriserne.

Find selv de billigste forsikringer

Tjekliste:

 

  • Har dine forældre en ulykkesforsikring på dig, du umiddelbart kan overtage?
  • Er du studerende eller medlem af en fagforening, kan du ofte få rabat på forsikringer.
  • Find ud af hvad der er vigtigst, inden du tegner forsikringer. Er det, at cykler altid er dækket eller er det en billig pris?

 

Artiklen er første gang udgivet i 2012. Artiklen er blevet opdateret med nye, gode råd i 2015. 

Læs mere om