ost

Hvad smager osten af? Det findes der faktisk et helt sprog for

Ved hjælp af et ostesmagshjul kan du blive bedre til at forklare og sætte ord på din smagsoplevelse af ost – præcis som du måske kender det fra vinens verden.

Ostens ordforråd rummer mindst 81 ord

Kornloft, knirkende og kokos. 3 ord, du allerede kender. Men er det noget, du forbinder med at spise ost? Sikkert ikke, men det burde du – i hvert fald, hvis du vil blive bedre til at forklare og sætte ord på din smagsoplevelse.

De 3 ord er blot et udpluk af et større ordforråd på 81 ord fra et såkaldt ostesmagshjul, som Landbrug & Fødevarer står bag. 81 ord virker måske underligt specifik – og måske lyder det af ret meget, men faktisk er bare begyndelsen. Ordene på ostesmagshjulet skal ses som et udgangspunkt til smags- eller teksturbeskrivelser, som skal gøre det nemmere at beskrive smagsoplevelsen, når du spiser ost.

»81 ord er på ingen måde fyldestgørende og dækkende for alle smagsnuancer, man ville kunne finde i oste – danske som udenlandske,« fortæller sensoriker, Jannie Vestergaard.

Et gastronomisk sprog sætter ord på det, vi smager

»Det handler om at kunne sætte nogle ord på det, vi smager, og gerne lidt flere ord, end vi typisk har brugt,« siger Jannie Vestergaard. Hun peger på, at vi historisk set her i Danmark ikke har været særlig gode til at beskrive smagene i vores mad, for eksempel i sammenligning med middelhavslandene.

 

Hør Jannie Vestergaard guide Samvirke gennem en ostesmagning

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Smag er også vigtig for at kunne opleve nye ting

Men hvorfor er det overhovedet vigtigt at have et sprog for smagsnuancerne? Ifølge Jannie Vestergaard handler det om at turde udvide sit territorium og få mod på at opleve nye ting.

» At kunne sætte ord på smagsoplevelsen er vigtig, for mad kan give os oplevelser på linje med kunst, natur eller musik, især hvis vi er åbne over for det,« fortæller Jannie Vestergaard. Ostesmagshjulet kan fungere som et godt redskab i den øvelse.

 

Et større ordforråd kan forhåbentlig også gøre det lettere for dig at finde nye oste med en bestemt tekstur eller smag, som du er glad for, næste gang du står i osteafdelingen.

Fremgangsmåden, når du skal smage på ost

  1. Vurdér udseendet af osten. 
  2. Lugt til osten. 
  3. Smag på osten – hold den i munden. 
  4. Synk osten og ånd ind. 
  5. Overvej din oplevelse, tag en note – og brug ostesmagshjulet nedenfor.

 

Kilde: Ost & Ko

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Konsistensen på en ost beskrives som bl.a. blød, cremet, grynet, halvfast.

Eksempler på halvfaste oste

  • Cheddar
  • Gouda
  • Stilton

 

Eksempler på bløde oste

  • Brie
  • Camembert
  • Mascarpone

Læs mere om