Redaktionen anbefaler






Kornloft, knirkende og kokos. 3 ord, du allerede kender. Men er det noget, du forbinder med at spise ost? Sikkert ikke, men det burde du – i hvert fald, hvis du vil blive bedre til at forklare og sætte ord på din smagsoplevelse.
De 3 ord er blot et udpluk af et større ordforråd på 81 ord fra et såkaldt ostesmagshjul, som Landbrug & Fødevarer står bag. 81 ord virker måske underligt specifik – og måske lyder det af ret meget, men faktisk er bare begyndelsen. Ordene på ostesmagshjulet skal ses som et udgangspunkt til smags- eller teksturbeskrivelser, som skal gøre det nemmere at beskrive smagsoplevelsen, når du spiser ost.
»81 ord er på ingen måde fyldestgørende og dækkende for alle smagsnuancer, man ville kunne finde i oste – danske som udenlandske,« fortæller sensoriker, Jannie Vestergaard.
»Det handler om at kunne sætte nogle ord på det, vi smager, og gerne lidt flere ord, end vi typisk har brugt,« siger Jannie Vestergaard. Hun peger på, at vi historisk set her i Danmark ikke har været særlig gode til at beskrive smagene i vores mad, for eksempel i sammenligning med middelhavslandene.
Hør Jannie Vestergaard guide Samvirke gennem en ostesmagning
Men hvorfor er det overhovedet vigtigt at have et sprog for smagsnuancerne? Ifølge Jannie Vestergaard handler det om at turde udvide sit territorium og få mod på at opleve nye ting.
» At kunne sætte ord på smagsoplevelsen er vigtig, for mad kan give os oplevelser på linje med kunst, natur eller musik, især hvis vi er åbne over for det,« fortæller Jannie Vestergaard. Ostesmagshjulet kan fungere som et godt redskab i den øvelse.
Et større ordforråd kan forhåbentlig også gøre det lettere for dig at finde nye oste med en bestemt tekstur eller smag, som du er glad for, næste gang du står i osteafdelingen.
Kilde: Ost & Ko
Eksempler på halvfaste oste
Eksempler på bløde oste
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10