Hvad indeholder mandelessens?

Kan man få allergi af mandelessens, når man er allergisk over for mandler?
?

Jeg vil gerne vide, hvad mandelessens indeholder, da jeg har mødt en person med mandelallergi. Vedkommende vidste ikke, om allergien også gjaldt mandelessens. Ved brevkassen noget om det?

Gunvor Jepsen, Grindsted

Svar fra Winnie From Thesbøl

Man kan have en »ægte allergi«, som kan måles i blodet, eller man kan have en »overfølsomhedsallergi«, som ikke kan ses i blodet. Af dit spørgsmål fremgår det ikke, hvilken form for »allergi« vi taler om. Under alle omstændigheder kan man få kløe i mund og hals og eventuelt også hævelse og rødme, hvis man indtager det, man ikke kan tåle.

Mandelessenser har forskelligt indhold, hvilket fremgår af deklarationen. Nogle essenser har ægte mandel i, andre har udelukkende kemisk fremstillet mandelaroma. Som »ægte allergiker« vil man få en reaktion af essens med ægte mandel, men formentlig ikke af essensen uden, da det er proteinerne i mandlerne, man er allergisk over for. Hvis man er »overfølsom« kan man muligvis få symptomer ved indtag af begge typer.

Da mandelessens tilsættes i meget små mængder i en fødevare, som man typisk også spiser i små mængder, vil risikoen for reaktion være meget lille.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #allergi