Hvad er de små mørke indvendige pletter på min spidskål eller hvidkål?
Du kan godt spise kål med tipburn
Har du tilberedt for eksempel spidskål eller hvidkål, er du måske stødt på dem: Små mørke pletter, som dukker op på snitfladen af bladene, når du skærer kålhovedet over. Pletterne er ofte ganske uanselige, men kan alligevel være nok til at gøre dig forbeholden. For kan kålen spises, eller bør den kasseres?
Hvis pletterne ligner dem på billedet til artiklen her, er der formentlig tale om fænomenet tipburn eller indvendig tipburn, der kan oversættes til noget i retning af bladspidsbrand. Og i så fald er der ikke noget at være nervøs for, siger Magnus Gammelgaard Nielsen, som har arbejdet med plantesygdomme og skadedyr inden for havebrugskulturer siden 1980 hos Danmarks Jordbrugsforskning og Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.
»Der er absolut ingen sundhedsrisiko ved at spise et kålhoved, der er ramt af tipburn. Det vil heller ikke påvirke smagen af kålen,« siger han.
Rammer ikke kun spids- og hvidkål.
Indvendig tipburn ses på mange forskellige kåltyper såsom spidskål, hvidkål, rødkål og også icebergsalat.
Tipburn er ikke råd, men en fysiologisk tilstand
Årsagen til tipburn er, at kålen bliver »stresset« under dyrkningen på grund af perioder med mangel på vand, som er det, der transporterer næringsstoffer rundt i planten. Perioder med tørke udløser derfor ofte tipburn, men også store svingninger i temperaturen over døgnet kan give mangel på vand. Der er altså ikke tale om råd, men om en fysiologisk tilstand.
Det er især næringsstoffet calcium (Ca), som er problemet. Hvis cellerne ikke får tilført tilstrækkeligt calcium til bygning af cellevæggene, bryder de sammen og bliver sorte. Da det ofte er i visse perioder, fænomenet opstår, vil det ofte også kun være bestemte blade/lag af blade, som rammes.
Kålhovedet må ikke være fedtet eller flydende
Sorte pletter som konsekvens af tipburn er altså ikke noget, du behøver bekymre dig om, hvis kålhovedet ellers fremstår nogenlunde friskt. Men hvis bladene begynder at blive fedtede og halvflydende, skal du ikke spise kålen – hvilket du nok heller ikke har lyst til. I så fald er der sandsynligvis tale om råd forårsaget af bakterier eller svampe, og det er hverken lækkert eller særlig sundt.
Kilde: Magnus Gammelgaard Nielsen står bag plante-doktor.dk, hvor haveentusiaster kan få råd og vejledning om dyrkning af frugt og grønt i køkkenhaven eller i drivhuset.