Hjertesorger: Kom over et knust hjerte

Vi har alle prøvet at blive ramt af hjertesorger. Det er ofte en konsekvens ved at elske. Vi bestemmer ikke selv, hvem vi elsker, og vi kan ikke styre, om andre elsker os – eller hvor længe. Men vi kan lære at håndtere hjertesmerten bedre.
Samvirke har talt med psykolog og parterapeut Patricia Binggeli for at få råd til, hvordan man kommer over et knust hjerte.

Den tid, der er gået godt, er også værd at huske på, for det er også den, der skal give håb i forhold til en ny relation.

Accepter bruddet og pas på dig selv

Jo før du erkender tabet, desto tidligere kan du komme i gang med at bearbejde smerten og komme videre, så lad være med at dulme smerten ved at flygte ind i overarbejde, alkohol eller nye forhold. Der er ikke noget galt i at tage i byen med vennerne en aften og få det hele lidt på afstand, men det nytter ikke at løbe væk fra sorgen. Tillad i stedet dig selv at mærke din smerte, og tag vare på dig selv, vis dig selv omsorg og sug kærlighed til dig fra dine venner og familie.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ræk ud efter de rigtige

Et godt netværk er guld værd, når du har hjertesorger, men ikke alle venner er gode sjælesørgere. Du kan have venner, der ikke kan overskue din tristhed, eller venner, der bebrejder og siger: ”Jamen, du kunne da have sagt dig selv, at det ikke ville gå.” Der er stor forskel på, hvad folk tror, hjælper. Det er derfor vigtigt, at du samler folk omkring dig, som kan støtte dig, og som kan være i følelserne med dig og ikke har berøringsangst.

Hvis du ikke har nogen i din omgangskreds, du kan gå til, kan det også være en idé at søge professionel hjælp hos f.eks. en psykolog eller en præst.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skriv dig ud af smerten

Prøv at skrive ned, hvordan du har det, og hvad der er sket i forholdet og omkring bruddet. Skriv alt det ned, du undrer dig over. Hvis du mangler en form for afslutning, kan du også skrive et afskedsbrev, du ikke sender. Som regel vil der være et virvar af følelser og praktiske ting i forbindelse med et brud, og det kan hjælpe at skrive alt det ned, der fylder i hovedet, for at få overblik over situationen.

Tal med din eks

Det kan være godt at mødes med din ekskæreste for at kigge på forholdet sammen og lære af det. Det gælder især, hvis I har børn sammen og skal have et samarbejde om dem, men det kan også være sundt for dig selv.

Tal om, hvad der var svært for jer begge i relationen. Om, hvad I hver især ikke vil savne ved forholdet, ved hinanden og ved jer selv. Kan I lære noget af bruddet, som I kan tage med jer hver især? Kan du se kritisk på dine egne mønstre, så du undgår at gentage de samme fejl i næste forhold? Hvis du ikke føler dig afklaret med bruddet, kan du også spørge din ekskæreste om grunden til bruddet og skrive svarene ned, så du har noget at forholde dig til, når det hele har lagt sig ned.

Tag det gode med dig

Nogle gange er folk så optagede af smerten, at den kommer til at overskygge alt. Man hører mennesker, der siger, at de har spildt deres tid eller deres liv, efter at et forhold er endt. Men for at du kan komme godt videre, er det vigtigt, at du ikke forklejner de gode ting.

I starten af en sorgprocess er det naturligt, at man ser det hele sort-hvidt – det er en forsvarsmekanisme og en måde at distancere sig på og trække sine følelser ud af forholdet. Men med tiden er det vigtigt, at du får det nuanceret. Den tid, der er gået godt, er også værd at huske på, for det er også den, der skal give håb i forhold til en ny relation.

 

Kilde: Patricia Binggeli, aut. psykolog og parterapeut, Psykologerne på Torvet

 

 

Læs mere om