Hjemme eller i vaskehallen? Hvor er det mest miljøvenligt at vaske bil?
Er det bedst at vaske bilen i vaskehal eller derhjemme?
Tril bilen ud af garagen, find spand, sæbe og børste frem. Gnub så på fugleklatter, trafikfilm, vejsalt og andet snavs, mens bilen holder parkeret i indkørslen eller på villavejen. Sådan gør mere end hver 4. dansker, når bilen skal vaskes. Det kan sagtens være, at det er nemt, men ser man på miljøet, er det ikke en fordel at klare bilvasken ved at tage børsten frem og selv stå for en håndvask.
Hjemme ryger sæberester og vand direkte i afløbet, mens en moderne vaskehal opsamler vandet, så det kan renses og genbruges.
»Miljøstyrelsens seneste undersøgelse viser, at vaskevandet som regel indeholder tungmetaller i koncentrationer, der er højere, end hvad man tillader ved udledning til miljøet. Derudover vil vaskevandet indeholde de vaskemidler, der bruges til bilvasken. Endelig viser andre undersøgelser, at vandforbruget ved hjemmevask af biler typisk ligger 5 gange højere end i vaskehaller,« siger Mikkel Hall, kontorchef for vandforsyning i Miljøstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet.
Nordjyder og unge vasker oftere bilen selv frem for i vaskehallen
26% af danskerne vasker altid bilen selv. I Nordjylland er gennemsnittet lidt højere, da 35% af nordjyderne vasker bilen selv, mens det i region Hovedstaden er 21% af bilisterne, der altid sørger for hjemmevask.
I øvrig er unge danskere lidt flittigere med børste og sæbevand. Andelen af unge, der selv vasker bilen, er højere end andelen af midaldrende og ældre, der selv vasker.
Kilde: YouGov for energiselskabet OK.
En vaskehal bruger mindre vand og udleder mindre kemi
Ser man på vandforbruget, udledes der op mod 100 liter vand, når du vasker bilen selv derhjemme. I en moderne, svanemærket vaskehal udledes omkring 35 liter vand pr. bilvask. Resten af vandet renses – typisk i et biologisk anlæg - og genbruges næste gang, en bil triller ind i vaskehallen. På den måde udledes problematiske stoffer ikke direkte til naturen.
Ifølge Miljøstyrelsen ender 2/3 dele af vandet fra en manuel bilvask derhjemme urenset i kloakken.
»Omregner man miljøbelastningen for bilvask derhjemme, så udledes mere end 2 tons vaskemidler, 6 tons olie og 1,5 tons metaller direkte i naturen,« fortæller Michale Mücke Jensen, der er teknik- og miljøchef i brancheorganisationen Drivkraft Danmark.
Du skal vælge vaskehallen, hvis du vil vaske bilen miljøvenligt
Skal du vaske bilen mest miljøvenligt, skal du vaske i vaskehallen, fordi:
- Vaskehallen bruger kun 1/3 af det vand, du bruger hjemme
- Vaskehallen genbruger en stor del af vandet til nye bilvaske, det kan du ikke gøre derhjemme
- Spildevandet udledes ikke til kloakken, når man vasker i vaskehal, men renses