Her kan kunstig intelligens hjælpe dig som forbruger
Kunstig intelligens gør livet lettere for banditterne, der vil misbruge mulighederne og snyde os andre. De falske konkurrencer og phisingmails, der tidligere var spækket med slå- og stavefejl, kan nu med hjælp fra ChatGPT og lignende AI-værktøjer skabe et væsentlig mere troværdigt udtryk. Et udtryk, der stiller stadig større krav til os som kritiske forbrugere. Men den kunstige intelligens er også hjælpsom. For eksempel når den tager kampen op mod de samme svindelmails og sender dem direkte i spamfilter i stedet for i indbakken.
Samvirke udpeger en håndfuld steder, hvor du kan få hjælp af den kunstige intelligens:
1. AI affaldssorterer bedre end dig
Metal i den ene. Hård plast i en anden. Madaffald i en tredje. Ja, og så er der flere andre sorteringsmuligheder oveni. Den danske techvirksomhed Aris Robotics har måske løsningen. De har i hvert fald udviklet en kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at analysere skrald og affald væsentlig bedre, end mennesker kan. I første omgang har Aris Robotics fokus særligt på at hjælpe virksomheder. Men skal man følge techvirksomhedens mantra: Lær 8 milliarder at affaldssortere eller en AI, er det måske en teknologi, der i fremtiden også kommer den almindelige forbruger til gode.
2. Vaskemaskinen vurderer selv, hvilken slags tøj der er lagt ind
Nye vaskemaskiner fra Samsung kan selv vurdere, hvilken type vasketøj der er proppet i, og hvor snavset det er. Maskinen justerer derefter selv mængden af vand og vaskemiddel, der skal til, for at tøjet bliver rent. Det skal være med til at sikre en mere energieffektiv vask og spare på vandet. En kunstigt intelligent vaskemaskine vil også kunne advare, når et filter er tilstoppet, eller hvis maskinen trænger til at blive afkalket.
3. En årvågen ovn
Din kylling kan snart se frem til at blive grillet til perfektion. For din ovn er med på en kigger. Eller måske ikke endnu, men det kan den komme. Flere hvidevareproducenter arbejder nemlig med kunstig intelligens, der blandt andet i form af kameraer i ovnen muliggør, at ovnen kan afgøre, hvad der skal tilberedes, og selv regulere temperatur og tid ud fra det.
4. Tripnotes – planlæg din rejse med hjælp af AI
Er du træt af at scrolle igennem blitzbilleder af hawaiipizzaer på Tripadvisor eller 1-stjernede googleanmeldelser af vandreture, hvor solen ikke skinnede? Med tripnotes AI kan du indtaste din rejsedestination og dine præferencer og få weekendturen planlagt ned til mindste detalje. Så om turen går til Aarhus eller Amsterdam, har Tripnotes tidsplanen klar på få sekunder. Planlæg din næste rejse her: www.tripnotes.ai
5. Få hjælp til din jobansøgning
Bøvler du med din jobansøgning? Måske ligger der en deadline fra jobcenterets side og lurer i horisonten. Frygt ej. Det, der tidligere hed 20sekunder.dk, hvor du kunne få lavet din jobansøgning på 20 sekunder (deraf navnet), er nu opkøbt af a-kassen, FTFa, men præmissen er den samme. Det eneste, du skal bruge, er dit cv og et stillingsopslag. Wupti, så har du et udkast til en jobansøgning, alt sammen ved hjælp af kunstig intelligens. Husk, at det blot er et udkast, og du stadig vil have stor gavn af selv at læse og skrive ansøgningen igennem, inden den sendes af sted.
- Hjælp til jobansøgning - Lad Jobmakker give dig råd - FTFa
Hvad er kunstig intelligens?
Kunstig intelligens er systemer baseret på algoritmer – dvs. matematiske formler – der ved at analysere og finde mønstre i data kan identificere den mest hensigtsmæssige løsning. Langt de fleste systemer varetager specifikke opgaver på afgrænsede områder til f.eks. kontrol, forudsigelse og vejledning. Teknologien kan udformes til at tilpasse sin adfærd ved at observere, hvordan omgivelserne påvirkes af tidligere handlinger. Kunstig intelligens anvendes på en række områder, f.eks. i søgemaskiner, til tale- og billedgenkendelse eller til at understøtte droner og selvkørende biler. Kunstig intelligens kan være afgørende for at øge produktivitetsvækst og hæve levestandarden i de kommende år.
Kilde: OECD og EU-Kommissionen, 2018.