Hækl en taske af din gamle T-shirt

Den lille virksomhed Groen Naal laver tøj og accessories primært af restematerialer. Med et par hæklepinde og en saks kan du gøre dem kunsten efter og trylle din aflagte T-shirt om til en moderigtig taske

Fat en hæklenål, en gammel T-shirt eller måske lidt stofrester fra tekstilindustrien, og hækl så lige det, du har lyst til. Det er opskriften bag det lille brand Groennaal, der laver unikke, hæklede accessories primært af restmaterialer. Med produkterne vil de 5 unge kvinder, der står bag mærket, være med til at skabe en mere cirkulær tilgang til tøjproduktion. Og har du mod på det, kan du selv kaste dig ud i et bæredygtigt hækleprojekt og med en smule hæklesnilde forvandle dine gamle T-shirts eller lagner til moderigtige tasker og unikke bøllehatte. 

En del af slow fashion-bevægelsen

Groennaals hæklede kreationer er en del af slow fashion-bevægelsen, hvor man – i modsætning til fast fashion – stræber efter at producere tøj på en mere bæredygtig måde. Hos Groennaal masseproducerer de derfor ikke, og de laver kun de kreationer, de selv har lyst til. Ifølge kvinderne bag kan de unikke og personlige produkter få længere levetid i klædeskabet, fordi man som forbruger får et tættere forhold til produktet.

 

Brug de materialer, du har

Hos Groennaal forsøger de i videst muligt omfang at benytte sig af restmaterialer. De bruger især genanvendt bomuldsgarn, også kendt som zpaghetti-garn, der er lavet af det samme stof som en almindelig T-shirt. Noget stof og garn får de fra venner og bekendte, men ellers finder de det især i genbrugsbutikker og hobbyforretninger. I sidstnævnte kan man for eksempel købe garn lavet af stofrester fra sokkeproduktionen.

Vil du selv kaste dig over et hækleprojekt, kan du starte med at gå på jagt i dit eget skab efter materiale, du kan bruge til dit garn. Slidte t-shirts og lagner, du klipper op, kan blive til udmærket zpaghetti-garn. Du kan også trevle gamle striktrøjer eller karklude op og hækle om. Alt stof kan i princippet benyttes, men pas på, at det ikke bliver for skrøbeligt at arbejde med. Vær også opmærksom på, at de forskellige stof- og garntyper kan kræve forskellige hæklenåle. 

Kom i gang med at hækle

Har du aldrig hæklet før, skal du ifølge kvinderne bag Groennaal bare kaste dig ud i det. Se videoguides på YouTube, og øv dig, for øvelse gør som bekendt mester. Når én teknik er på plads, kan du lære flere, og pludselig er du rigtig langt. Prøv dig frem, og vær ikke bange for at trevle noget op, hvis det ikke lige blev, som du havde forventet. Og husk, at der også er charme i, at man kan se, at dine hæklerier er hjemmelavede.

Sådan laver du din T-shirt om til garn

Se en trin for trin-guide til, hvordan du laver din aflagte t-shirt om til zpaghetti-garn

Opskrift: Hækl en taske a la Groennaal

Groennaal har udviklet en opskrift, så du selv kan hækle en håndtaske af zpaghetti-garn. Til opskriften skal du bruge en stor rulle zpaghetti-garn og en hæklenål i størrelse 8-10. 

1. Hækl 20 luftmasker. Du kan lave færre eller flere masker afhængig, hvor stor du ønsker, tasken skal være.

Hækl en taske trin 1

2. Vend arbejdet, så du er klar til at hækle en ny række. Lav en stangmaske ned i 2. maske fra nålen. Fortsæt med at lave stangmasker, til rækken er færdig.

Hækl en taske trin 2

3. Lav 2 luftmasker, og vend. Hækl endnu en række med stangmasker. Gentag, indtil du har hæklet 3 rækker. Du har nu hæklet bunden af tasken.

Hækl en taske trin 3

4. Lav 2 luftmasker, og hækl med stangmasker rundt om den bund, du har hæklet. Afslut runden med en kædemaske.

Hækl en taske trin 4

5. Lav 2 luftmasker, og hækl endnu en runde med stangmasker. Gentag, til du har fået den højde på tasken, du ønsker. Her er hæklet 7 runder. Du kan eventuelt skifte garn undervejs, hvis du ønsker at blande en anden farve ind i tasken. 

Hækl en taske trin 5

6. Nu skal du hækle hanken. Start en ny runde med 2 luftmasker, som du plejer, og hækl med stangmasker til det punkt på siden af tasken, hvor du ønsker, at hanken skal starte.

7. Hækl 20 luftmasker. Lav færre eller flere masker afhængig af den længde, du ønsker på hanken. Fastgør kæden af luftmasker til tasken med en stangmaske 10 masker længere henne.

8. Gentag på den modsatte side for at lave den anden hank.

9. Afslut runden med en kædemaske.

Hækl en taske trin 6-9

10. Hækl  sidste omgang af stangmasker, og afslut runden med en kædemaske.

11. Klip og hæft tråden.

Hæklet taske færdig

Om Groennaal

Bag Groennaal står de fem kvinder Nadia Lucia Wilches, Leily Vahedi, Sarah Trampenau, Annicken Brandt Henriksen og Ann-Sofie Meldgaard Hjarsø. Efter et have hæklet sammen i en periode var deres egne klædeskabe efterhånden fyldt op, samtidig med at venner og familie begyndte at vise interesse for deres kreationer. Derfor startede de i august 2022 med at sælge hæklerierne under navnet Groennaal, primært via deres instagramprofil.

 

Læs mere om