Guide: Sådan rydder du op på din computer
Ryd op i dine billeder
Især billeder har det med at hobe sig op over tid. Du tømmer dit digitalkamera efter en ferie og får aldrig sorteret i billederne, som i øvrigt ligger både på din harddisk og 7 forskellige usb-drev i din rodeskuffe. Det er nu, du får skovlen under det hele og får sorteret og slettet:
- Din pc eller Mac har allerede en mappe, der er beregnet til billeder. Brug den til det – og kun det.
- Kig din computer igennem for billeder. Du har sikkert nogle på skrivebordet og i download-mappen (også kaldet: “Hentede filer” eller “Overførsler”).
- Brug eventuelt søgefunktionen til at finde dem. Kig især efter filer med endelserne .jpg .gif, .tif og .png, og læg dem over i din billedmappe.
- Beslut dig for, hvordan du vil organisere dine billeder i mappen. Et bud er undermapper med navne for “årstal_begivenhed”, altså for eksempel “2018_Mallorca” eller “2006_Bryllup”.
- Ryd ud og slet billeder, som dybest set er ens. Ofte tager man en hel bunke af samme motiv. Slet alle på nær det, du synes er bedst. Tillad dig selv at være hård og kontant, når du sletter.
- Få hjælp fra en app til at finde dubletter. Der findes gratis programmer til både pc og Mac. Få en digitalkyndig til at hjælpe med at finde den rigtige app, hvis du ikke er sikker.
- Vigtigt: Husk, at der godt kan ligge billedfiler i mapper, som bruges af styresystemet eller af dine installerede programmer. De vil typisk ligge dybt nede i system-mapper. Dem skal du naturligvis bare lade være.
Ryd op i dine dokumenter
Hvis du har 26 forskellige versioner af et dokument liggende i både word- og pdf-format i 3 forskellige mapper, skal der nok også ryddes op. Det er nu, du skal kigge det hele igennem og få ryddet godt op i det, du alligevel aldrig kommer til at bruge igen:
- Som med billeder har din computer allerede en prædefineret mappe til dokumenter. Sørg for, at du kun bruger den til det.
- Kig computeren igennem for dokumenter, som ligger andre steder. Det kunne typisk være skrivebordet eller i download-mappen (også kaldet “Hentede filer” eller “Overførsler”).
- Brug eventuelt søgefunktionen. Kig især efter filer med endelserne .doc, .docx, .pdf, .txt, .odt, .rtf og .pages. Læg dem i din dokument-mappe.
- Beslut dig for, hvordan du vil organisere dine dokumenter i mappen. Et bud er helt at droppe undermapper, et andet er at lave undermappe med navne efter formålet, altså for eksempel “Arbejde”, “Skole”, “Budgetter”, eller hvad der giver mening for dig.
- Ryd ud og slet dokumenter, som dybest set er ens. Ofte kan du have flere versioner af samme dokument. Behold den seneste og endelige udgave af et dokument og slet de andre. Tillad dig selv at være hård og kontant, når du sletter.
- Vigtigt: Husk, at der godt kan ligge dokument-filer i mapper, som bruges af computerens styresystem eller af dine installerede programmer. De vil typisk ligge dybt nede i system-mapper. Dem skal du naturligvis bare lade være.
Ryd op i din browsers bogmærker
Gemmer du hjemmesider til senere brug i din internet-browsers bogmærker? Så har du sikkert over tid samlet et hav af sider. Gemt sider, som du engang tænkte, at du ville få brug for. Men har du brugt dem? Få kigget dem igennem og ryd ud i dem, du aldrig får brug for:
- Start med at åbne alle bogmærker i hver sin fane eller vindue i din browser.
- Gå samtlige åbne faner/vinduer igennem og luk dem, som ikke længere virker, eller som du ikke får brug for igen.
- Slet nu alle dine bogmærker og gem derefter de åbne faner, du har tilbage, som “nye” bogmærker.
- Sorter i dine nye bogmærker og saml eventuelt de bogmærker, som handler om særlige interesse i mapper. For eksempel “Opskrifter” eller “Gode tips”.
- Husk, at det meste kan du sikkert finde igen med en søgning på Google, så slet bare løs.
Slet programmer, du ikke bruger
Programmerne på din computer kan være en jungle at komme igennem – for du kan ved en fejl komme til at slette noget, som computeren skal bruge for at fungere. Allier dig med en computerkyndig til dette trin. Hvis du er i tvivl, kan det være en god idé at springe dette trin over og gemme det til en anden dag. Hvis du er frisk på selv at kaste dig ud i det, skal du gøre følgende:
- På en pc skal du finde “Tilføj eller fjern programmer” i “Systemindstillinger”. Her får du en liste over installerede programmer, også en del ret vigtige programmer, så se dig godt for og slet kun dem, som du er sikker på, du kan undvære. Klik på det program, du vil slette, og vælg “Fjern”. Nu afinstalleres programmet.
- På en Mac skal du åbne “Finder” og finde “Apps”. Her kan du se alle installerede programmer. Slet kun dem, du med sikkerhed ved, hvad er, og du ved, at du kan undvære. Tøm derefter “Papirkurven”.
Lad computeren rydde sig selv op
- Især hvis du har en pc med Windows, kan du få gavn af at lade den rydde op i sine filer. Der vil ofte være hastighed og plads at vinde ved at få din pc til at kigge sig selv efter i sømmene:
- Find programmet “Diskoprydning” og følg anvisningerne, så sletter det forskellige midlertidige filer på din computer.
- Kør eventuelt programmeret “Defragmentér” og lad dette program sortere og optimere filerne. De fleste pc’er gør dette løbende, men det skader ikke at køre det.
- Hvis du har Windows 10, kan du også lave en grundig rengøring med hjælp fra denne guide fra Komputer for Alle
- Hvis du har en Mac, kan du overveje at hente et program som CleanMyMac, der løbende leger hushjælp på din computer. Programmet koster et par hundrede kroner i årligt abonnement. Vær dog meget opmærksom på, hvad du installerer af den slags oprydningsprogrammer. Hvis du er i tvivl, så er det en bedre idé helt at lade være.