Gojibær - sunde eller opreklamerede?
Hvor kommer Gojibær fra?
Gojibuskene gror vildt i bjergdalene i Himalaya i Tibet og dyrkes i stor stil i Kina. Bærrene er søde med en smag hen i retning af en krydsning mellem tranebær og kirsebær. De indeholder 18 forskellige slags aminosyrer inklusive de essentielle aminosyrer samt op til 22 spormineraler. Bærrene indeholder over 50 gange så meget C-vitamin som appelsiner.
Kilde: www.chi.dk
Gojibær måske er ikke bedre end så meget andet
Kineserne har i århundreder spist de små, røde gojibær - angiveligt fordi bærrene skulle være så supersunde, at de kan holde alverdens dårligdomme på afstand.
Lars Sonne-Hansen, der er uddannet ernærings- og husholdningsøkonom og forstander på Suhrs Højskole, opfordrer til at se lidt nuanceret på bærrenes berettigelse.
"Alle os, der har levet i over 50 år, kan huske, at broccoli engang var det helt store. Der kommer hele tiden et nyt produkt med en ny, usædvanlig egenskab. Efter min mening er det slet ikke interessant at beskæftige sig med uden samtidig at se på, om produktet er let tilgængeligt, om det er til at betale, og om vi kan spise meget af det," siger han.
Gojibær og vitaminer
Gojibærrene bliver især fremhævet for deres store indhold af vitaminer og antioxidanter.
"Men når man se på vitaminindholdet i fødevarer, duer det ikke at se isoleret på, hvor mange vitaminer der for eksempel er i 100 gram af varen. Man må også se på, hvor meget af varen vi kan spise. Et eksempel er kartofler, som indtil engang i 80'erne var danskernes vigtigste kilde til C-vitamin på trods af, at de blev skrællet og kogt, hvor store dele af vitaminerne gik tabt," siger Lars Sonne-Hansen.
Han forklarer videre, at selv om der ikke er nær så mange C-vitaminer i kartofler som i persille eller citroner, var kartofler alligevel den vigtigste C-vitaminkilde, fordi vi spiste så mange af dem.
Det handler ikke kun om sunde fødevarer, men også om sund fornuft
"Gojibær er sikkert sunde, men de koster også kassen. Så er der mere sund fornuft i at spise de fantastiske produkter, som vi har rigeligt af i vores køkken, og som ikke er nær så dyre. Og der er masser af vitaminer og antioxidanter i helt almindelige fødevarer som frugt, grønt og korn, der ikke koster flere hundrede kr. kiloet," siger ernæringseksperten.