Redaktionen anbefaler






Næsten halvdelen af danske 8-årige har deres egen mobil. For de 10-årige gælder det 96 procent. Kilde: FDB Analyse
»At barnet har en mobil, giver forældrene en tryghedsfornemmelse, og det er fint. Man skal bare passe på, at man ikke skaber et bigbrother-agtigt forhold mellem forældre og børn, hvor barnet føler sig overvåget. Barnet kan omvendt også blive afhængigt af altid at have mor som livline i den anden ende. I stedet for at tage en udfordring op ringer man bare til mor.«
»Børn kan hurtigt få et behov for hele tiden at være på, tjekke sms’er og sove med mobilen. Hold øje med signalerne, og sørg for, at mobilen ikke kommer med i seng og bliver i jakkelommen til sociale arrangementer. Man er også nødt til at være et godt eksempel selv. Mor må ikke wordfeude, hvis barnet ikke må spille eller sms’e.«
»Det er naturligt, at børnene vil være private. Forældre skal ikke regne med at blive inviteret ind til alt. Hvis man lusker sig ind og snager i barnets mobil, vil det føles krænkende. Det giver absolut ikke tillid. Hvis forældre slet ikke er med på beatet, hvad angår børnenes aktiviteter på mobilen, finder børnene hurtigt ud af, at "mor alligevel ikke aner noget om det, jeg gerne vil fortælle om." Forældre kan med fordel udforske den verden, børnene færdes i, så de kan møde børnene med forståelse og interesse, hvis de får brug for at snakke.«
»Ja, helt bestemt! Mange spil stimulerer børnenes strategiske og taktiske egenskaber. Nogle af drengespillene stimulerer nærmest på samme måde som skak, hvor man lærer at se fremad og tænke taktisk. Spillene kan også styrke den rumlige intelligens, som man ellers får ved for eksempel boldspil.«
»At man gerne vil udskyde, at barnet får mobil, kan give mening isoleret set. Men forældrene bør overveje grundigt, hvilke konsekvenser det har, hvis man nægter sit barn en mobil, når alle de andre har en. Det kan have alvorlige sociale konsekvenser for barnet. Anerkend, at barnet skal have en mobil før eller siden.«
»Som hovedregel nej. Det er bare en fritidsbeskæftigelse, men det er klart, at der er nogle lamper, der skal begynde at blinke, hvis man som forældre oplever, at barnet tilsidesætter alt andet for at spille. For eksempel hvis barnet afviser legeaftaler eller begrænser sig selv. Men der foregår mere interaktivt og socialt i spillene, end forældrene måske er klar over. Det indiskutabelt største problem ved digitale medier er, at de ikke giver motion. Og det skal forældre være opmærksomme på.«
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10