Gode råd: Husk sikkerheden ved kulgrillen

Pas på, hvor du stiller grillstarteren, når du er færdig med at tænde kulgrillen – og husk den sunde fornuft. Sådan lyder 2 af rådene om sikkerhed ved grillen fra Torben Jensen, der er brandmand og konsulent i Beredskabsforbundet.
Grillstarter står på grillen.

Husk kun at bruge tændvæske eller avispapir - og stil aldrig grillstarteren på fliserne på terrassen, lyder rådet fra Torben Jensen fra Beredskabsforbundet.

Brug ikke benzin eller diesel til optænding

Hvert år kommer mange danskere til skade, når der tændes op i grillen hjemme i haven. De fleste grillskader er forbrændinger, og du kan undgå at komme galt af sted, hvis du følger et par tommelfingerregler, fortæller Torben Jensen, der er uddannet brandmand og arbejder med brandforebyggelse hos Beredskabsforbundet. 

»Rigtigt mange danskere får hvert år forbrændinger ved grillen. En af de ting, som oftest går galt, er optændingen af grillkullene eller grillbriketterne. Her er det meget vigtigt, at man kun bruger produkter, der er beregnet til at tænde op i grillen,« fortæller Torben Jensen. 

Det er altså helt forbudt at hente en slat diesel eller benzin i haveskuret, selvom du har en rest i dunken til planklipperen. 

»Benzin og diesel er højeksplosivt. Det brænder meget, meget hurtigt og er umuligt at styre. Man risikerer at flammerne hopper op i hovedet på en,« siger Torben Jensen. 

I stedet anbefaler han, at man bruger optændingsvæske eller avispapir i grillstarteren. Den klassiske optændingsvæske brænder nemlig langsomt. Og samtidigt må man meget gerne bruge lange tændstikker, så hænderne ikke kommer for tæt på ilden. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Stil ikke grillstarteren på fliserne

Forbrændinger af hænder og fødder er en anden type ulykke, der sker mange af hvert år. Typisk fordi man træder på fliser eller grus, hvor grillstarteren har stået og kølet af. 

»En grillstarter bliver meget varm. Stiller man den på fliserne på terassen, vil man begynde at varme fliserne op, de kan være varme i timevis, efter grillstarteren er flyttet. Det giver en stor risiko for forbrændinger under fødderne,« fortæller Torben Jensen. 

Grillstarteren skal du i stedet placere i hjørnet af haven. Helst et sted, hvor hverken børn, kæledyr eller uopmærksomme sjæle træder. Eller stil den på grillen.

Udover rådene om optænding og grillstarterens placering, anbefaler Torben Jensen, at man husker følgende: 

  • Afspær rundt om grillen, hvis man har små børn
  • Stil ikke grillen for tæt på bygninger og tørre planter 
  • Vær opmærksom på vinden. Er den kraftig, skal grillen længere væk fra bygninger og udhæng på tag
  • Grill ikke inden døre. Du må kun grille under tag, hvis du kan lave træk. Enten ved en hel åben langside på en altan eller ved 2 åbne døre i en garage
  • Still grillen på et stabilt underlag
  • Adgang til masser af vand. Hav en spand vand stående eller haveslangen inden for rækkevidde
  • Hold altid en tændt grill under opsyn
  • Sørg altid for, at kullene er helt kolde, når du fjerner dem fra grillen. Vil du gerne fjerne kul før, så put dem i en metalspand med låg

Læs mere om