God opførsel: Giv plads, giv hånd og vis overskud

Foredragsholder og skribent Mads Christensen giver sit bud på, hvad den gode opførsel er i situationer, der ellers kan blive akavede.

Må man have personlige samtaler i mobilen på offentlige steder?

Mobilen er nyt land for den klassiske etikette, for vi kan ikke spørge mormor om, hvordan de gjorde, før vi afskaffede høfligheden. Jeg synes ikke, man kommer langt med forbud, men vi skal føle os frem og dumme os på vejen, når det kommer til mobilen, og det tror jeg, vi er i gang med. Man skal føle med sig selv, om man synes, det er okay, at personen foran en i bussen sidder og snakker med kæresten om kønsvorterne, og hvis man ikke føler, at det er en ordentlig væremåde, skal man tage det med sig og lade være.

Hvornår skal man rejse sig i bussen for andre?

Lad os starte med at slå fast, at alder ikke er uduelighed. Alle ældre har ikke død og pine brug for et sæde, og nogle kan måske blive fornærmede, men man får en chance for at vise, at man er opmærksom på andre mennesker, og det oser af overskud. Det er en mulighed for at vise, at man er ovenpå og har styr på sit skidt, når man rejser sig for den ældre dame eller veteranen fra Afghanistan.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skal man præsentere den ven, man går sammen med, hvis man møder en bekendt?

Ja. Det er helt almindelig respekt, der gør, at din ven ikke føler sig overset. Ingen bryder sig om at være tilovers, og ved at introducere din ven viser du overskud og sørger for ham. Der er noget energi i, at mennesker mødes, og det er da fedt at være med til at skabe den energi. Ellers bliver det kejtet og akavet, og det er der ingen, der er tjent med.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvornår giver man et kram, og hvornår giver man hånd?

For mig er der noget ekstra personligt i håndtrykkene. Jeg bryder mig ikke om krammere. Jeg synes, der går inflation i alle de kram, som måske ikke bunder i elskelighed. I stedet synes jeg, at man nemt kan vise elskelighed i et håndtryk, og hvis man synes, der mangler noget, kan man lave det håndtryk, som især var Mandelas kendetegn, med to hænder. Det gode råd må være at vente på den anden person og se, hvad vedkommende gør, og så give igen. 

Må man skælde ud på de andre i trafikken?

Mange har svært ved gensidig hensyntagen, men jeg synes, man skal være large og give plads. Det viser, at du har styr på dit liv, fordi du ikke behøver at skynde dig. Jeg synes, at det at presse sig frem skriger »lille tissemand«, for hvad får man ud af den manifestation over for de medmennesker, der sidder lige så meget fast i trafikken, som man selv gør? Vis, at du har overskud, det vinder du på.

Er det mest høfligt at være ærlig og sige: »Du har spildt på trøjen«, eller skal man undlade at sige noget?

Det er lidt et underligt flydende felt, men jeg mener, at man altid skal være hudløst ærlig. Det er efterhånden blevet en mærkesag, for når vi går og pakker alting ind, mister vi overblikket over vores relationer. Hvis du siger til folk, at de har spildt, så skåner du dem fra en dårlig figur senere hen. Det afhænger selvfølgelig af kemien mellem dig og den anden person, Man skal også gøre det på den rigtige måde. Lad være med at stå og råbe op og lave en scene ud af det, men gør det diskret, og vis, at det er en hjælp.

Læs mere om